Društvo

VIDEO: Kako se mačke uvijek dočekaju na noge?

0406macke
N
evjerovatna sposobnost mačaka da se gotovo nakon svakog pada uvijek dočekaju na noge, dugo vremena fascinira mnoge.

VIDEO: Kako se mačke uvijek dočekaju na noge?
Portal AnalitikaIzvor

Brojni naučnici posvetili su se proučavanju i ilustraciji ovog „čuda fizike“. Nedavno je predstavljen video snimljen kamerom visoke rezolucije, koji otkriva tajne ove fascinantne tehnike.

Fleksibilna kičma i izuzetno razvijena ravnoteža omogućavaju mački da se okrene tokom pada. Prilikom pada ili skoka sa visokog mjesta, mačka koristi čulo vida ili sistem za ravnotežu smješten u unutrašnjem uhu kako bi razlikovala što je gore a što dolje i da bi rotirala svoje tijelo u pravom smjeru.

Ova sposobnost počinje da se razvija kod mačića već sa nekoliko, odnosno tri nedjelje, a tokom godina ona se sve više usavršava.

Prilikom pada mačke prvo rotiraju glavu, a zatim kada u potpunosti okrenu tijelo ka zemlji mnoge „izravnaju“ svoje tijelo, poput padobrana, kako bi stvorile veći otpor vazduhu i usporile svoj pad. Pri samom udaru o zemlju, mačka ispruži sve četiri noge i zaobli leđa, što amortizuje jačinu udarca o zemlju.

Pogledajte snimak koji otkriva detalje ove nevjerovatne „mačije vještine“, a na kojem su radili naučnici Zoološkog društava iz Londona i Univerziteta „Kembridž“.

Izvor: Njuska.com; foto: petmerightmeow.com

Portal Analitika