Region

BiH: Šteta od poplava 1,3 milijarde eura

poplave
P
rve preliminarne procjene koje su uradile međunarodne finansijske institucije govore da štete od elementarne nepogode koja je u maju zahvatila Bosnu i Hercegovinu iznose oko 1,3 milijarde eura, prenose "Nezavisne novine".

BiH: Šteta od poplava 1,3 milijarde eura
Portal AnalitikaIzvor

U FBiH su evakuisane oko 23.000, a u RS oko 46.000 osoba U FBiH su evakuisane oko 23.000, a u RS oko 46.000 osoba

Prema riječima premijera federacije BiH Nermina Nikšića prve procjene su uradili Evropska banka za obnovu i razvoj, Međunarodni monetrani fond i Rajfajzen banka, postupak je još u toku i do 18. juna bi trebalo da bude završena procjena.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je entitetska vlada pripremila niz konkretnih mjera za sanaciju štete od poplava, napominjući da će oko 20. juna početi isplata sredstava za sanaciju stambenih objekata.

Dodik, navodi banjalučki dnevnik, kaže da je u poplavama bilo kršenja mnogih zakona i strategija i ističe da su neke strategije kršene kod izgradnje objekata sa lijeve strane magistralnog puta u Doboju, za šta je saglasnost davala lokalna zajednica.

Prema podacima Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede išumarstva, u FBiH je uginulo 263.788 domaćih životinja.

Stravične posljedice poplava bilježe se i u RS, čije je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopštilo da je na području pet lokalnih zajednica uginulo blizu 100.000 životinja, uglavnom peradi.

Na poplavljenim područjima stanje je sve povoljnije, ali vode ima u još nekim naseljima. Stanje na području Bijeljina se stabilizuje.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Petar Djokić rekao je da će Doboj, Šamac i djelovi Bijeljine dobiti posebnu vrstu podrške.

 

Portal Analitika