Društvo

Krivokapić: Privatno radi 70 odsto ljekara

0405ljiljana
S
koro 70 odsto ljekara iz javnog sektora radi u privatnim zdravstvenim ustanovama i taj posao rade dopunski.

Krivokapić: Privatno radi 70 odsto ljekara
Portal AnalitikaIzvor

"Niko nema pravo da zabrani ljekaru da radi dopunski posao, ali se mora urediti sistem i legalizovati u normalne tokove sa podacima koji doktor gdje radi i koliko puta sedmično je angažovan", kazala je Blicu Crna Gora predsjednica Sindikata zdravstva dr Ljiljana Krivokapić.

Ona je i stakla da u Crnoj Gori nema previše privatnih zdravstvenih ustanova.

"Evropski standard podrazumijeva omjer od 30 na prema 70 procenata u korist privatnih zdravstvenih ustanova, a od nas je obrnuto. Ta dva sektora treba da se dopunjuju. U Crnoj Gori najveći problem je što su prisutne nelegalne zdravstvene ustanove i što se pregledi obavljaju u garažama ili po privatnim stanovima", kazala je Krivokapić.

Ona je podsjetila da je Ministarstvo zdravlja na osnovu deficitarnih određenih grana i struka dalo preporuku da se umreže određene privatne zdravstvene ustanove u sistem javnog zdravstva, odnosno da se pregledi u njima plaćaju posredstvom Fonda zdravstva.

"Na osnovu tih preporuka projektovano je da je to najveći procenat nedostajućih specijalnosti, zatim da je zbog liste čekanja na teritoriji Podgorice, i da je iz tih razloga najveći broj umreženih zdravstvenih ustanova na tom prostoru. Nema ih praktično na sjeveru i jugu i onda se postavilo pitanje kako kad mi kroz ambulante redovno vidimo da su zaista velike liste čekanja za kardiološke, endokrinološke, oftalmološke i dijagnostičke procedure kao što je ultrazvuk srca. Nismo bili zadovoljni tom projekcijom", kazala je Krivokapić.

Iako su privatne zdravstvene ustanove počele ubrzano da se razvijaju, pojavio se problem sa manjkom kadra.

"Ljekari su dobijali saglasnost od direktora Kliničkog centra da mogu obavljati dopunski rad, a onda je došlo i do zloupotreba, jer je veliki broj ljekara angažovan u ustanovama koje nijesu umrežene", objasnila je Krivokapić.

Kako bi se nastali haos u zdravstvenom sistemu stišao, prema njenim riječima, moramo slijediti primjer Evrope.

Ona je upozorila da je hitno potrebno zaustaviti nelegalni biznis u garažama i podrumima i opasnosti koje nose hirurške i druge intervencije u neadekvatnim uslovima.

Podsjetimo, i ministar zdravlja Miodrag Radunović nedavno je izjavio da se dopunski rad ljekara pretvorio u potpunu anarhiju.

Portal Analitika