Društvo

Del Monako pisao Lekiću: Volio bih da ovdje slavite Falkonea ili Borselina

delmonako
A
mbasador Italije u Podgorici Vinćenco del Monako kazao je da bi mu bilo zadovoljstvo da jedno javno mjesto u Crnoj Gori bude posvećeno Đovaniju Falkoneu ili Paolu Borselinu, pišu Vijesti.

Del Monako pisao Lekiću: Volio bih da ovdje slavite Falkonea ili Borselina
Portal AnalitikaIzvor

Riječ je o talijanskom tužiocu i sudiji koji su 1992. ubijeni u atentatima što je motivisalo italijanske vlasti da krenu u obračun sa mafijom.

U pismu koje je uputio lideru Demokratskog fronta DF Miodragu Lekiću povodom njegovog ranijeg protestnog obraćanja što je gradonačelnika Cetinja i funkcionera DPS-a Aleksandra Bogdanovića odlikovao Orednom viteza italijanske zvijezde, Del Monako je naveo da je lično sa Lekićem podijelio “mnogobrojne” razloge zbog kojih se ne slaže sa sadržajem njegovog pisma i da nema potrebe da se vraća “jalovim spekulacijama koje su potpuno strane duhu proslave praznika Italije i Italijana”.

Lekić je ranije odbio da prisustvuje proslavi 68. godišnjice Republike Italije jer su DPS i Bogdanović spriječili promociju knjige “Istorija Italije” na Cetinju.

“Vi, koji poznajete moj profesionalni put i moju ličnost, dobro znate koliko držim do poštovanja pravila pravne države. S tim u skladu, od trenutka preuzimanja dužnosti u Podgorici, u centar svoje agende sam stavio „the rule of law” (vladavinu prava)” , kazao je Del Monako i naveo da je dodatno učvrstio bliske i značajne odnose sa crnogorskim pravosuđem i snagama reda, potpisujući značajne sporazume, te promovišući nove mogućnosti za dijalog i saradnju, “oslanjajući se na ovdašnju veliku otvorenost i na najširu raspoloživost Italije da podrži napore Crne Gore na putu približavanja EU i NATO-u. “Uz veliku pažnju i sa posebnim poštovanjem slušam i razmišljam o stavovima svih nacionalnih političkih snaga. Bilo bi mi zadovoljstvo da jednog dana jedno ovdašnje javno mjesto bude posvećeno Đovaniju Falkoneu ili Paolu Borselinu. Ili generalu karabinjera Karlu Albertu Dala Kjeza, ili policijskom službeniku Nini Kasara, ili jednom od mnogobrojnih modernih heroja, sinova Italije koji nikada nijesu pognuli glavu, koji se nikada nijesu okrenuli na drugu stranu i koji su u tišini podnijeli najvišu žrtvu kako bi služili vrijednostima republike”, naveo je Del Monako.

On je dodao da su upravo te vrijednosti mnogobrojni gosti i sa velikom toplinom preksinoć simbolički slavili u CNP.

“Uzdam se da ste, u istom duhu i vođeni istim plemenitim osjećajem, u privatnosti Vaše porodice, bili uz nas i uz Italiju”, zaključio je Del Monako.

Portal Analitika