Društvo

KILIBARDA: Država nemoćna da ukloni crkvu na Rumiji

1004novak
C
rna Gora mora konačno ukloniti crkvu na Rumiji i vratiti značaj kultu Svetog Vladimira, kazao je za Antenu M istoričar i profesor književnosti Novak Kilibarda.

KILIBARDA: Država nemoćna da ukloni crkvu na Rumiji
Portal AnalitikaIzvor

U rješenju Uprave za zaštitu kulturnih dobara stoji da se kultu Svetog Vladimira utvrđuje status dobra od nacionalnog značaja. Kao jedna od mjera zaštite predloženo je izmještanje crkve sa vrha Rumije, kazala je za Portal Analitika direktorica Uprave Anastazija Miranović.

Istoričar i profesor književnosti Novak Kilibarda podsjeća da je duh Svetog Vladimira bio toliko popularan da je, kako kaže, bezmalo objedinio dosta balkanskih naroda u 11. vijeku.

“Preko ljetopisa popa Dukljanina kult Vladimira ušao je ne bih rekao u nacionalnu Crnu Goru već u duh crnogorskog naroda, tako da prema tome moramo imati jedno veliko poštovanje, ne sada da idemo u neku beskrajnu hvalu da je to drugi Isus Hrist, ali to je kulturno istorijski detalj koji je ušao u duh našeg naroda”, rekao je on Radiju Antena M.

Kilibarda vjeruje da će se konačno poštovati mjera, koji stoji u rješenju Uprave za zaštitu kulturnih dobara - da se crkva na Rumiji izmjesti.

“Ne može po Zakonu podići ni kolibu na nekom javnom mjestu što neće dobiti odobrenje. Državna je nemoćna da ukloni crkvu i tako vrati Vladimira na mjesto koje mu pripada, a ne da Amfilohije pravi onu karikaturu na Rumiji”, kazao je Kilibarda.

Osim kulta Svetog Vladimira, novo nematrijalno kultururno dobro postala je i vještina izrade Čunova na Skadarskom jezeru. Kako je ocijenio stručni tim to umijeće ima izuzetnu materijalnu, tradicionalnu, nematerijalnu, ali i umjetničku, estetsku vrijednost koja se potvrđuje upotrebom starih zanata.

Istoričar umjetnosti Aleksandar Čilikov nema dilemu - pomenuta crkva se mora izmjestiti, jer se Zakon mora poštovati.

“Kult Svetog Vladimira je, što se tiče područja barske opštine, ali i cijele Crne Gore, bio kult koji je objedinjavao sve konfesije, očigledno da je postavljanjem jedne takve crkve ta harmonije između konfesija poremećena. Druga stvar, Zakoni se moraju poštovati. Ako je to nezakonski postavljeno, a prema mojim saznanjima jeste, onda je treba premjestiti na neku drugu lokaciju u skladu sa dozvolama, koje će izdati nadležni državni organi”, kazao je Čilikov za Radio Antena M.

Portal Analitika