Društvo

KIRJAS: Ne možete štititi strance i braniti okupljanja seksualnim manjinama

0306emilkirjasok
G
eneralni sekretar Liberalne internacionale Emil Kirjas sreo se predsjednikom Upravnog Odbora Crnogorske LGBTIQ Asocijacije „Kvir Montenegro“ Danijelom Kalezićem.

KIRJAS: Ne možete štititi strance i braniti okupljanja seksualnim manjinama
Portal AnalitikaIzvor

-Tokom sastanka Kirjas i Kalezić su razgovarali o poštovanju ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori, kao i saradnji i zajedničkom delovanju u cilju poboljašnja sadašnjeg stanja. U tom pogledu, Kalezić je Kirjasa detaljno informisao o do sada realizovanim aktivnostima i budućim planovima Kvir Montenegra, društvenom položaju LGBTIQ osoba u Crnoj Gori, postignutim rezultatima Crne Gore na ovom polju i značaju vidljivosti LGBTIQ zajednice i povorki ponosa za dalji napredak procesa- saopšteno je Portalu Analitika iz udruženja Kvir Montenegro.

Kalezić nakon sastanka istakao da su život i zdravlje ljudi prioritet.

-Zato smo posebnu pažnju tokom sastanka posvetili problemu nasilja sa kojim se LGBTIQ osobe u Crnoj Gori susrijeću, te značajnoj ulozi države u rješavanju ovog problema- istakao je Kalezić nakon razgovora.

U ime Organizacionog Odbora drugog „Montenegro Prajda“ koji će Kvir Montenegro organizovati ove godine u Podgorici, Kalezić je Kirjasa informisao o planovima i do sada realizovanim aktivnostima u vezi sa pripremom Povorke ponosa.

-On je tom prilikom istakao da je položaj LGBTIQ osoba u Crnoj Gori poboljšan u odnosu na prethodne godine, ali i istakao da je pred cijelim društvom i državom još puno posla i konkretnih koraka. Između ostalog, to podrazumijeva hitno adekvatno procesuiranje slučajeva zločina iz mržnje počinjenih nad LGBTIQ osobama kao i nedvosmislenu podršku države nesmetanom praktikovanju prava na slobodu okupljanja LGBTIQ osobama. Kirjas je istakao da je Crna Gora kao zemlja koja je u procesu evropskih i evroatlanskih integracija dužna da svim svojim LGBTIQ građanima/kama garantuje punu bezbjednost u svakodnevnom životu i nesmetano praktikovanje svih prava i sloboda, uključujući i pravo na slobodno okupljanje, odnosno organizovanje Povorke ponosa- navedeno je u saopštenju.

- Drago mi je vidjeti da nakon par godina ponovo u Crnoj Gori vidim optimizam. Lijep je taj osećaj i nadam se će Crna Gora još intenzivnije raditi na otvaranju svog društva kako bi ovdje živjeli zaista srećni ljudi. To je i osnovni cilj evroatlanskih integracija - garantovati ličnu bezbjednost svim građanima/kama Crne Gore, kao i zaštitu prava ljudima koji će se slobodno okupljati kada za to imaju razloga ili želju," kazao je Kirjas.

On je istakao da država ne može sa jedne strane štititi građane drugih zemalja kao članica NATO i EU, a ne garantovati ličnu bezbjednost i praktikovanje prava na slobodno okupljanje i protest, odnosno organizovanje Povorki ponosa svojim građanima/kama.

-Teško je zamisliti da Crna Gora kao članica NATO ili EU štiti građani/ke Avganistana, Somalije, Ukraijne ili Libije, a ne garantuje punu zaštitu bezbjednosti i pruži punu podrška jednom skupu građana/ki bilo gdje u Crnoj Gori- podvukao je Kirjas.

Kirjas i Kalezić su se saglasili da se "realizacija kriterijuma za evropske i evroatlanske integracije ne ugleda na onome što piše na papiru, već kako se građani u realnom životu osećaju na ulicama i u svakodnevnom životu u Crnoj Gori.“

Liberalna internacionala koja je aktivna u Ujedinjenim nacijama, Savjetu Evrope i Evropskoj Uniji, će sa punom pažnjom pratiti dalje korake koje će Crna Gora preduzimati na zaštiti lične bezbjednosti i osiguranju praktikovanja ljudskih prava LGBTIQ osobama, a prisustvom svojih članova/ica će i direktno podržati Montenegro Prajd.

Portal Analitika