Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • JEFTINA ENERGIJA: Plan gasifikacije Crne Gore gotov sljedeće godine, ostavljena mogućnost izgradnje gasne elektrane u Baru

JEFTINA ENERGIJA: Plan gasifikacije Crne Gore gotov sljedeće godine, ostavljena mogućnost izgradnje gasne elektrane u Baru

tapiapok
Dolaskom gasa, crnogorska industrija će biti u mogućnosti da koristi jeftinu energiju, a najveća očekivanja od ovog energenta ima nikšićka kompanija UNIPROM, novi vlasnik KAP-a, koja ima planove da umjesto struje koristi ovaj znatno jeftiniji energent.
U prilog gasifikaciji Crne Gore ide i činjenica da je u toku tender za istraživanje nafte u našem podmorju, a prospekti pokazuju da Crna Gora raspolaže sa rezervama od 200 milijardi metara kubnih gasa.

JEFTINA ENERGIJA: Plan gasifikacije Crne Gore gotov sljedeće godine, ostavljena mogućnost izgradnje gasne elektrane u Baru
Portal AnalitikaIzvor

 

Master plan gasifikacije Crne Gore biće gotov naredne godine, ali to ne znači da će gas stići sljedeće godine, saopštio je Portalu Analitika direktor Direktorata za rudarstvo i geologiju pri Ministarstvu ekonomije Vladan Dubljević.

vladoPrema važećem Prostornom planu, ostavljena je mogućnost izgradnje gasne elektrane u Baru, koja bi trošila oko 800 milioma metara kubnih gasa i proizvodila 3 milijarde kilovatsati energije.

Istovremeno, Studija izvodljivosti za izgradnju Jadransko-jonskog gasovoda koji će proći kroz Crnu Goru trebalo bi da bude uskoro gotova.

Dolaskom gasa,  crnogorska industrija će biti u mogućnosti da koristi jeftinu energiju, a najveća očekivanja od ovog energenta ima nikšićka kompanija UNIPROM-koja ima planove da umjesto struje koristi ovaj znatno jeftiniji energent.

U prilog gasifikaciji Crne Gore ide i činjenica da je u toku tender za istraživanje nafte u našem podmorju, a prospekti pokazuju da Crna Gora raspolaže sa rezervama od 200 milijardi metara kubnih gasa.

Prema osnovnim elementima Studije, koje je imala na uvid Portal Analitika dužina gasovoda kroz Crnu Goru je 94,1 kilometar a procijenjena vrijednost projekta 118,6 miliona eura.

Crna Gora je za potrebe izgradnje Studije izvodljivosti prihvatila da cjevovod uđe kod Anomalskog polja (Ulcinj), potom prema Baru, odatle podvodnom dionicom do Luštice, zatim preko  Luštice ponovo ispod mora ka Hrvatskoj.

U toku je izrada Studije izvodljivosti za IAP, vrijednosti 3,5 miliona eura, a izvođač je COWI i IPF  Konzorcijum. Studija izvodljivosti sadrži i Startešku procjenu uticaja projekta na životnu sredini i društvo, kao i Predlog biznis modela za realizaciju projekta.

Očekuje se da će se Studija izvodljivosti biti završena tokom drugog kvartala 2014. godine.

Prema ranijim procjenama, prolaskom Trans-jadranskog gasovoda (TAP-IAP) kroz našu teritoriju, godišnje ćemo na ime tranzitne takse ubirati oko 21 milion eura. Naime, u prvih nekoliko godina, po puštanju gasovoda, planirano je da protok kroz  Crnu Goru bude oko dvije do 2,5 milijarde kubnih metara gasa godišnje. Ako se uzme u obzir da je tarifa za 60 do 70 kilometara gasovoda kroz Crnu Goru oko 1 cent po kubnom metru, dolazimo do računice da ćemo od tranzitnih taksi dobiti prosječni prihod oko 22,5 miliona eura godišnje. Opet, ako računamo da je godišnje potrebno za troškove održavanja gasovoda oko 1,5 miliona eura, onda čista zarada Crne Gore iznosi 21 milion eura.

Trans-jadranski gasovod (Trans Adriatic Piplane) je 520 km dug cjevovod koji će transportovati prirodni gas iz ogromnog gasnog polja Šahdeniz u Kaspijskom moru, a koje pripada Azerbejdžanu, preko Grčke, Albanije, i Jadrana do južne Italije, i dalje u Zapadnu Evropu. TAP je konzorcijum sastavljen od evropskih energetskih lidera: EGL iz Švajcarske, Statoil iz Norveške (koji imaju po 42,5 odsto vlasničkog udjela) i E. ON Ruhrgasa iz Njemačke, koji ima 15 odsto dionica projekta. Procjenjuje se da bi TAP gasovod prvu isporuku gasu trebao da obavi 2018. godine. TAP IAP projekat je konkurencija ruskom projektu “Južni tok”, kako bi se smanjila evropska zavisnost od ruskog gasa.

P.ZEČEVIĆ

Portal Analitika