Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • DEL MONAKO: U Bogdanovićevom odlikovanju nema političkih konotacija, moji i Lekićevi stavovi razlikuju se po mnogim pitanjima

DEL MONAKO: U Bogdanovićevom odlikovanju nema političkih konotacija, moji i Lekićevi stavovi razlikuju se po mnogim pitanjima

delmonako
I
talijanski ambasador u Crnoj Gori Vinćenco Del Monako kazao je za Portal Analitika da u dodjeljivanju visokog italijanskog državnog priznanja, Ordena viteza italijanske zvijezde gradonačelniku Cetinja Aleksandru Bogdanoviću, nema nikakvih konotacija političkog karaktera, “osim motiva prijateljstva koje grad na čijem je čelu Bogdanović, gaji prema Italiji".

DEL MONAKO: U Bogdanovićevom odlikovanju nema političkih konotacija, moji i Lekićevi stavovi razlikuju se po mnogim pitanjima
Portal AnalitikaIzvor

Del Monako je dodao da ima zadovoljstvo da lično poznaje lidera Demokratskog fronta i nekadašnjeg ambasadora SRJ u Rimu, Miodraga Lekića, ali da se njihova mišljenja razlikuju po mnogim pitanjima, “pogotovo u ovom posebnom slučaju, koji se tiče Bogdanovićevog odlikovanja".

“Motive zbog kojih je Bogdanović odlikovan, prvi put sam javno kazao večeras. Niko ih do sada nije znao. U nagradi nema nikakvih konotacija političkog karaktera, osim motiva prijateljstva koje grad na čijem je čelu Bgdanović, gaji prema Italiji.  Ponavljam – mišljenja gospodina Lekića razlikuju se mnogo od mojih, po mnogim pitanjima, pogotovo u ovom slučaju pisma koje mi je javno uputio upravo na dan kada slavimo nacionalni praznik”, kazao je sagovornik Portala Analitika.

Del Monako je istakao da današnji dan želi da posveti proslavi Dana republike, zbog vrijednosti demokratije koju simbolizuje, i vrijednosti koje nas spajaju, zbog onih koji su večeras tu i koji nisu tu,  ali sigurno vole njegovu domovinu.

bogdanovic
“Danas je moj prioritet – Italija”, podvukao je Del Monako, dodajući da je on demokratska osoba koja smatra da različite ideje predstavljaju znak živosti u demokratskom sučeljavanju.

Odgovarajući na pitanje da li mu je žao što Lekić  nije prisutvovao svečanosti upriličenoj u Crnogorskom narodnom pozorištu, Del Monako je kazao:

“Lekić je naravno, pozvan.  Žao mi je što nije došao, jer sam siguran da on voli moju zemlju.”

Lider Demokratskog fronta Miodrag Lekić pisao je juče italijanskom ambasadoru u Crnoj Gori Vinćencu del Monaku u znak protesta zbog dodjelijvanja Ordena viteza italijanske zvijezde gradonačelniku Cetinja i funkcioneru DPS-a Aleksandru Bogdanoviću.

Lider DF-a je naveo  da je njemu, a kako navodi, i kulturnoj javnosti Crne Gore, sasvim nepoznat “naročit doprinos” Bogdanovića u promovisanju italijanske kulture.

“Podsjećam Vas i da je dobitnik italijanske nagrade za kulturu zapravo funkcioner DPS-a, partije koja je protagonista izborno korupcionaške afere ‘Snimak’ za koju Evropska unija još uvijek traži pravni i politički epilog kao uslov za dalje napredovanje u evropskim integracijama”, naveo je Lekić između ostalog. On je na Bogdanovićev račun stavio i to da su "neke klijentelističke osobe DPS-a u saradnji sa njim" spriječile održavanje promocije Lekićeve knjige “Istorija Italije” u prostorijama cetinjskih institucija kulture.

A tekst obrazloženja što je Bogdanović dobio ovo visoko priznanje italijanskog predsjednika Đorđa Napolitana, glasi:

“Orden se dodjeljuje gospodinu Aleksandru Bogdanoviću, u čijem se akademskom profilu ističe nesvakidašnji evrospki međunarodni duh, zahvaljujući takođe školovanju u Bolonji. Gradonačelnik je grada čija je istorija istovremeno u srcu Crne Gore i tako intimno povezana sa Italijom. Bogdanović nije istakao samo poseban senzibilitet za vrednovanju nasljeđa naše zajedničke prošlosti, već nije štedio napore gledajući u budućnost, doprinoseći postavljanju novih osnova za dodatno intenziviranje prijateljskih odnosa između naših zemalja. Pomenuću samo djelo koje je započeo sa pojedinim italijanskim gradovima, koji imaju jake veze sa Crnom Gorom, kao i uvjerljivu podršku italijanskim naporima za pokretanje saradnje na polju muzike, kinematografije i slikarstva i promociji italijanskog jezika.”

Inače, isto priznanje sinoć  je uručeno i gradonačelnici Kotora Maji Ćatović, zbog, kako je rečeno, "živih odnosa koje njeguje sa italijanskom zajednicom u Crnoj Gori", te zato što je na čelu grada koji takođe, zajedno sa Perastom, ima intenzivnu saradnju sa Italijom, kao i Albertu Kamarati, zamjeniku šefa Delegacije EK u Podgorici, šefu sektora za politiku, evropske integracije i .

diva
S
inoć je koncert održala briljantna, šarmantna i veoma raspoložena sopranistkinja Marta Vulpi, koja je pokazala izuzetan dar za komunikaciju sa publikom.

Ona je pjevala arije italijanskih autora romantizma i postromantizma: Belinija, Rosinija, Donizetija, Verdija, Leonkavala, Boiza, Pučinija, Respigija.

Posebno je za kraj ostavila izvođenje arije iz opere “Madamme Baterfly” koju je Đakomo Pučini posvetio italijanskoj kraljici i crnogorskoj princezi Jeleni.

Vulpi je na klaviru pratio pijanista Raul Malonćeli.

U publici su viđeni predsjednik Parlamenta Ranko Krivokapić, mitropolit CPC, Mihailo, gradonačelnik Podgorice dr Miomir Mugoša, potpredsjednik Vlade  Vujica Lazović, dio diplomatskog kora u Crnoj Gori, kao i mnoge ličnosti iz crnogorskog javnog, političkog i kulturnog života.

Primijećen je i bivši ambasador Italije u Crnoj Gori, Serđo Barbanti, sa suprugom, Leticijom Maraini.

 

Portal Analitika