Društvo

Vujošević, Marunović, Bošković: Osnovni sud nema kapaciteta da se bavi osjetljivim procesima

0206Osnovnisudok
Epilog sudskog procesa u ovom slučaju šalje jasnu poruku svim onima koji žele da prevaspitavaju svoje neistomišljenike batinama da slobodno nastave i da se na isti način obračunavaju sa svima koji su krivi za „sodomu i gomoru, poplave i Končite“ koje su zadesile ovaj narod“, navode u saopštenju povodom izricanja presude sutkinje Osnovnog suda u Podgorici Jelene Perović,  glumac Todor Vujošević, reditelj Danilo Marunović i novinar Mirko Bošković.

Vujošević, Marunović, Bošković: Osnovni sud nema kapaciteta da se bavi osjetljivim procesima
Portal AnalitikaIzvor

Kako stoji u saopštenju Vujoševića, Marunovića i Boškovića proces i odluka sutkinje Jelene Perović sugerišu budućim batinašima - „čuvarima svetih porodičnih vrijednosti“, da dok budu tukli „plaćenike Amerike, CIA, Vatikana i gej lobija“, u tom vaspitno-obrazovnom i pedagoškom procesu pripaze da ne dođe do prevelikih povreda jer će u sudskoj praksi to biti okarakterisano kao teža tjelesna povreda, pa bi se u tom slučaju MOŽDA moglo dogoditi da završe u zatvoru, ako imaju više od 21 godinu.

„Prvostepena presuda sutkinje Perović kao vaspitne mjere predlaže „šamaranja, šutiranja, sačekivanja po portunima i zastrašivanja“. Zaslugom sutkinje Perović čitav događaj i sudski epilog postali su svojevrstan priručnik za mlade i ambiciozne „čuvare tradicije“, kako ne bi upali u veće probleme sa zakonom“, kažu Vujošević, Marunović i Bošković.

Ipak, njih trojica su uvjereni da će pravda ipak biti dostignuta, a to uvjerenje prevashodno temelje na rezultatima sutkinje Perović, odnosno brojnim ukinutim presudama koje je donijela ova sutkinja posebno u kontroverznim i važnim slučajevima za čitavo društvo, navodeći primjer ugrožavanja sigurnosti novinarke Olivere Lakić.

„Rezultati sutkinje Perović stvaraju utisak da Osnovni sud u Podgorici nema kapaciteta da se bavi osjetljivim procesima koji su od vitalnog značaja za razvoj crnogorskog društva već ih donošenjem, očigledno apsurdnih i neodrživih, presuda delegira višim sudskim instancama.

Da li je način rada sutkinje Perović incident ili pravilo koje potvrđuje sistem funkcionisanja crnogorskog pravosuđa vidjećemo u nastavku ovog procesa, ali i brojnih drugih postupaka koji se vode pred ovom sudskom instancom i u vezi su sa ugrožavanjem elementarnih ljudskih prava“, stoji u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Vujošević, Marunović i Bošković podsjećaju „da su za sada “oslobođeni napadači“ tri dana nakon napada bili u bjekstvu, a da sud nije dobio kredibilno objašnjenje zašto su se tri dana krili od pravosudnih organa, ako već nijesu krivi kako je to ocijenila sutkinja Perović“.

„Takođe, odbrana je odugovlačeći ovaj slučaj i svojim neprimjerenim ponašanjem uspjela, na žalost, da utiče i na promjenu sudije dok nije dobila sutkinju koju je htjela i koja je donijela ovu za crnogorsko pravosuđe poražavajuću presudu. Želimo da vjerujemo da će više sudske instance objektivno sagledati ovu prvostepenu presudu i da će ovaj slučaj dobiti adekvatan epilog, koji ne samo da će uključiti efikasnu sankciju dvojici napadača koji su u ovoj fazi procesuirani već i onih čija se imena kriju od početka procesa a koji su takođe učestvovali u napadu“, zaključak je saopštenja.

Podsjećamo sutkinja Osnovnog suda u Podgorici Jelena Perović osudila je danas na tri mjeseca zatvora Nikolu Ražnatovića zbog tuče u septembru 2012. godine u kojoj je teško povrijedio novinara RTCG Mirka Boškovića.

On je, kao je utvrđeno tokom suđenja, Boškovića udario glavom i polomio mu nos. Sutkinja Perović istom presudom oslobodila je optužbe Ražnatovića i njegovog prijatelja Draška Mirkovića da su te noći napali Boškovića i njegove prijatelje reditelja Danila Marunovića i glumca Todora Vujoševića. Na teret im se stavljalo da su u tuči, sa još nekoliko NN osoba, narušavali javni red i mir i nasilničkim ponašanjem nanijeli lakše povrede Marunoviću.

Sutkinja Perović je obrazlažući presudu kazala da je Ražnatović priznao da glavom udario Boškovića, a iz medicinske dokumentacije je utvrđeno da se radi o teškoj povredi koja je nastala udljed tog udarca. Sud je, kako ej kazala sutkinja, utvrdio i da je Ražnatović ovo krivično djelo počino s umišljajem.

Obrazlažući zašto mu je izrečena kazna ispod zakonskog minimuma, sutkinja Perović je objasnila, da je Ražnatović tada imao 21 godinu.

Ona je rekla da su optuženi oslobođeni navoda optužnice za izazivanje tuče jer je tokom procesa utvrđeno da su obije grupe mladića doprinijele tuči.

Advokat optuženih Pavle Radonjić izjavio je da je zadovoljan presudom i ocijenio da je zakonita, pohvalivši sutkinju Perović da nije „pala pod uticaj medija i nevladinih organizacija“, koji su, kako je rekao, sve vrijeme krivicu svaljivali na njegove klijente. Iako je zadovoljan presudom žaliće se na osuđujući dio.

Izricanju presude nijesu prisustvivali Bošković, Marunović i Vujošević.

Tuča koja se dogodila u noći između 9. i 10. septembra 2012. godine izazvala je veliku pažnju javnosti. Ražnatović i Mirković, kako su tada tvrdili Marunović, Vujošević i Bošković, nasrnuli su na njih iz čista mira. Dvojica mladića optužena su da su počinili “zločin iz mržnje”, odnosno da su se reditelj, glumac i novinar na meti našli samo zbog toga što je Marunović režirao prvi LGBT spot u Crnoj Gori, a u kojem je glumio Vujošević, te da im se Bošković zamjerio samo zato što je bio sa njima u društvu.

Optuženi su tokom suđenja tvrdili da je Vujošević počeo incident, što je on kategorično negirao.

 

Portal Analitika