Kultura

„Pet metara od zvijezda“ i „Deep Thoughts“ otvaraju 5. Telekom UnderhillFest

0206underhill1
P
rojekcijom ovogodišnjeg Oskarovca, dokumentarca „Pet metara od zvijezda“ sjutra će na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta početi 5. Telekom UnderhillFest.

„Pet metara od zvijezda“ i „Deep Thoughts“ otvaraju 5. Telekom UnderhillFest
Portal AnalitikaIzvor

Na otvaranju će, kako je najavljeno, takođe nastupiti grupa „Deep Thoughts“, a prema riječima gitariste Ivana Tomaševića, biće to njihov drugi javni nastup. Grupu još čine klavijaturista i producent Nikola Božović i gitarista Miloš Pejović, a muzika koju izvode je kombinacija trip hopa i ambijentalnih zvukova.

- Koncert će uživo prenosi Studentski radio „Krš“. Nastup u CNP-u je nešto što smo od početka željeli i nadamo se da će to biti pravi zvuk – najavio je Tomašević.

Umjetnički direktor i selektor Telekom UnderhillFest-a, Vuk Perović, potcrtao je da film „Pet metara od zvijezde“ u Crnu Goru stiže kao najaktuelniji naslov svjetske dokumentaristike.

- Riječ je o umjetničkoj priči u režiji Morgana Nevila o ljudima koji su uvijek bili na korak od slave. U njemu su dokumentovani nastupi, probe i intervjui sa Brusom Springstinom, Stingom, Mikom Džegerom i Bet Midler.

0206underhillOn je s ponosom istakao da je 20-tak filmova, koji će biti prikazani u Biblioteci „Radosav Ljumović“ od 4. do 12. juna oslikavaju ne samo današnje stanje dokumentarnog filma, već i uspjeh i značaj samog festivala.

- Mogu reći da nam se ove godine, na mali jubilje regionalnog programa, vraćaju autori čiji su filmovi ranije prikazivani u Podgorici, kao što je Marija Džidževa. U međunarodnoj selekciji prikazaćemo filmove, prije svega, mladih imena. Sigurni smo da izbor najboljih neće biti lak – dodao je Perović.

Takođe je potcrtao edukativni program, koji će biti održan 9. i 10. juna, kada će masterklasove održati gosti iz Hrvatske Jovana Nikolić i Robert Zuber.

Uz posjećanje da će 7. jun biti „muzički dan“ i da će na Stadionu malih sportova pod Goricom tada nastupiti popularna beogradska grupa „Svi na pod!“, uz podgorički „Autogeni trening“ kao predgrupu, organizatori su pozvali sve ljubitelje dokumentarnih filmova, ali i one koji se s njima prvi put sreću, da narednih desetak dana pogledaju najaktuelnije naslove iz regiona i svijeta.

K.J.

Portal Analitika