Društvo

Ministarstvo nauke dodijelilo grant od 240.000 eura Fakultetu za pomorstvo

0206grant
D
anas su u Kotoru, u kongresnoj sali hotela Cattaro, ministarka nauke Sanja Vlahović i dekan Fakulteta za pomorstvo u Kotoru Danilo Nikolić, potpisali Ugovor o dodjeljivanju naučno-istraživačkog granta u vrijednosti od 240.000 eura Fakultetu za pomorstvo u Kotoru, za realizaciju projekta „Sustainable Marina” (Održiva marina).

Ministarstvo nauke dodijelilo grant od 240.000 eura Fakultetu za pomorstvo
Portal AnalitikaIzvor

Nakon svečane ceremonije potpisivanja Ugovora, u svom obraćanju Vlahović se osvrnula na važnost ovog projekta i izrazila zadovoljstvo što je upravo Fakultet za pomorstvo u Kotoru jedna od četiri naučno-istraživačke ustanove koje su dobitnici grantova za projekte istraživanja i razvoja.
-Moram da istraknem zadovoljstvo cinjenicom da se Fakultet za pomorstvo iz Kotora aktivno uključuje u naučno-istraživačke projekte. Njihovom uspjehu i danas smo svjedoci, kako kroz prezentaciju vrijednog projekta koji realizuju sa Norveškim partnerima, a pod pokroviteljstvom Norveške Vlade, tako i kroz dobijanje granta za realizaciju projekta „Sustainable Marina”. Uvjerena sam da će nastavak ovakvog rada u skorije vrijeme preporučiti Fakultet za pomorstvo i za jednog od glavnih kandidata za uspostavljanje Centra uspješnosti i na ovoj instituciji, jer će novoformirane labaratorije i trening centar istinski omogućiti istraživanja na najvišem nivou. Kada je riječ o projektu „SUST-MARINA” sigurna sam da će realizacijom ovog projekta na dobitku biti ne samo Fakultet za Pomorstvo i marina Bar, već i država Crna Gora, imajući u vidu da cjelokupan program promoviše održivi razvoj u priobalnim morskim područjima-istakla je Vlahović.

Naime, Ministarstvo nauke je u okviru projekta INVO (Visoko obrazovanje i istraživanje za inovacije i konkurentnost), koji se finansira iz kredita Svjetske banke, u oktobru 2013 raspisalo Konkurs za dodjelu grantova za projekte istraživanja i razvoja, u visini od 150.000 do  400.000 eura. Od ukupno pristiglih 29 prijava, nakon dvije faze eksterne evaluacije četiri najbolje rangirana projekta odabrana su za finansiranje i to projekat Elektrotehničkog fakulteta iz Podgorice, Biotehničkog fakulteta, Fakulteta za pomorstvo iz Kotora i Fakulteta „Politehnika”, UDG.  Fakultet za pomorstvo u Kotoru treća je naučnoistraživačka institucija koja je uspješno završila proces pregovora sa Ministarstvom nauke i Svjetskom bankom oko dodjeljivanja naučnoistraživačkog granta, čime su ispunjeni svi uslovi za potpisivanje ugovora.

Projekat „SUST MARINA”, ima za cilj da predstavi razvojnu strategiju koja omogućava adekvatno planiranje i upravljanje održivim razvojem u AD Marina Bar. Radni tim Fakulteta za pomorstvo na čelu sa Branislavom Dragovićem, koji je rukovodilac ovog projekta, zajedno sa Agencijama za zaštitu životne sredine Crne Gore i Marine Bar i partnerskom institucijom, Univerzitetom u Pireju (Grčka), će valorizovati dobru praksu marina u Grčkoj na primjeru Marine Bar, koja će doprinijeti regionalnom i nacionalnom održivom razvoju samog programa. Primjena ovog projekta se ogleda u tome što će se većina sprovedenih aktivnosti u marini Bar, uključujući i naučne, moći priminijeti na ostale marine u Crnoj Gori.

Na marginama današnjeg događaja, ministarka

Vlahović

sastala se sa generalnim direktorom Ministarstva vanjskih poslova  Norveške

Hakanom Blankenborgom

,čija je ključna tema bilo uspostavljanje bilateralne naučno-istraživačke saradnje između Crne Gore i Norveške. Direktor

Blankenborg

ocijenio je dosadašnju saradnju sa Fakultetom za pomorstvo u Kotoru izuzetno uspješnom i iskazao spremnost i namjeru da uloži maksimalne napore na stvaranju uslova da se ova saradnja uspostavi i na nivou dvije države, čime bi se otvorilo niz novih mogućnosti dvijema naučnoistraživačkim zajednicama.

Portal Analitika