Abiznis

Budi odgovoran: Izrečena jedna novčana kazna

0106kampanja
U
okviru kampanje Budi odgovoran ove sedmice je evidentirano deset primjedbi, na osnovu kojih je izrečena jedna novčana kazna.

Budi odgovoran: Izrečena jedna novčana kazna
Portal AnalitikaIzvor

Inspektori su, na osnovu prijave o neisplaćivanju zarada i doprinosa, ove sedmice izrekli novčanu kaznu od 530 eura podgoričkom Atlasu i naložili njihovo izmirivanje u roku od 30 dana.

“Prilikom kontrole utvrđeno je da zarade nijesu isplaćene od oktobra, dok doprinosi za penzijsko invalidsko osiguranje nijesu uplaćeni od januara 2012. godine” , navodi se u izvještaju inspektora.

Građani su se ove sedmice žalili i na nelegalno nasipanje i ravnanje terena u Baru, od Zelenog pojasa do Crvene plaže, na osnovu čega su inspektori na jednoj od parcela zabranili obavljanje djelatnosti. Oni su saopštili da je gradnja pomoćnih objekata na jednoj od parcela nadležnost Komunalne policije, a da se uređenje terena na dvije parcele obavlja u skladu sa građevinskom dozvolom koju je izdalo Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

Inspektori su pokrenuli i prekršajni postupak protiv N.B. iz Herceg Novog na osnovu prijave o nelegalnom radu i donijeli rješenje o obavezi da se organu lokalne uprave prijavi zanat.

Inspektori nijesu mogli da obave kontrolu po osnovu prijave za Eko Marđo iz Bara o radu bez radne knjižice, jer je objekat bio zatvoren. Inspektor je poslao pisani poziv odgovornim da budu u objektu kako bi se obavio nadzor.

Nepravilnosti nijesu utvrđene u pet od ukupno devet pritužbi na koje su građani dobili odgovor. Nepravilnosti nijesu utvrđene kada je riječ o nikšićkom servisu za pranje tepiha i Roda marketu u Straševini, pljevaljskom MM marketu 2, podgoričkom New Brilliantu i Jugopetrolovoj pumpi u Podgorici.

Od ukupno deset pritužbi, koliko ih je evidentirano od ponedjeljka, odgovor nije dobila samo jedna. Ta pritužba se odnosila na istovaranje otpada u blizini centra Berana, 50 metara od rijeke Lim.

“Kamion komunalnog preduzeća istovario je otpad 50 metara od rijeke Lim, a radne mašine su ga pokrivale zemljom i gurale bliže rijeci, po kojoj je plutao”, navodi se u prijavi.

Kampanja Budi odgovoran, koju su krajem decembra pokrenuli Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, trebalo bi da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbu protiv sive ekonomije.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajt www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

Izvor: MINA; foto: cdm.me

Portal Analitika