Abiznis

Završena tematska sjednica Vlade: Smjernice za konkretne mjere

vladaaa
V
lada Crne Gore završila je u subotu, 31. maja 2014. godine, u Nikšiću dvodnevnu tematsku sjednicu posvećenu unapređenju poslovnog ambijenta u Crnoj Gori. Sjednicom je predsjedavao predsjednik Milo Đukanović, a u radu je učestvovao i predsjednik Privrednog suda u Podgorici Blažo Jovanić.

Završena tematska sjednica Vlade: Smjernice za konkretne mjere
Portal AnalitikaIzvor

Težište današnjeg rada bilo je na definisanju smjernica i obaveza za nadležne resore da, na bazi rješenja koja su se kristalizovala tokom diskusije, u što kraćem roku predlože konkretne mjere za nastavak reformskih aktivnosti u cilju stvaranja što povoljnijeg okruženja za razvoj biznisa u Crnoj Gori.

Rezimirajući dvodnevnu diskusiju, Vlada je naglasila da je za ostvarenje ciljeva razvojne politike i iskorišćavanje dobijene šanse za valorizaciju crnogorskih prirodnih resursa, neophodno povlačenje hrabrih i radikalnih poteza, čime će se omogućiti skokovit ekonomski rast, kao imperativ u prevazilaženju naslijeđene zaostalosti. U tom smislu, posebno je potenciran značaj podizanja stepena kompetentnosti i odgovornosti na svim nivoima, kao ključnim principima za postizanje maksimalne efikasnosti u postupanju administracije. U tom kontekstu, Vlada je najveću pažnju posvetila pitanju rješavanja privrednih sporova, zauzimajući jasan stav da je nedopustivo dugo trajanje stečajnih i upravnih postupaka nespojivo sa razvojnom vizijom i strateškim ciljevima nacionalne ekonomije.

Vlada je konstatovala da reforme u cilju daljeg jačanja vladavine prava i pravne sigurnosti, u normativnom dijelu, pored ostalog, zahtijevaju izradu Zakona o arbitraži i izmjena Zakona o stečaju, dok je u nastavku institucionalne reformei planirano formiranje jednog specijalizovanog odjeljenja u Višem sudu u Podgorici za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina i centralizacije nadležnosti u privrednim stvarima pri jednom privrednom sudu u Podgorici, kao i formiranje Specijalnog državnog tužilaštva za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. Takođe, pristupiće se izradi novog zakona o opštem upravnom postupku, koji bi doveo do redukcije biznis barijera i olakšanog poslovanja preduzetnika, privrede i građana.

Razmatrajući potrebe i mogućnosti reformi u oblasti poreske politike, finansijskog izvještavanja i procjene vrijednosti i imovinsko-pravnih odnosa, Vlada je ocijenila da nova zakonska rješenja ne smiju ugroziti osnovni koncept i konzistentnost politike u ovoj oblasti. Promjeni postojećih zakonskih rješenja mora prethoditi detaljna analiza svih parametara, kako bi se očuvao balans između fiskalne održivosti i lakoće poslovanja.

Na sjednici je detaljno diskutovano i o reformskim aktivnostima u oblasti turizma i održivog razvoja. Pokrenute su brojne inicijative koje treba da omoguće kako razvoj visokokvalitetne turističke ponude, tako i razvoj pratećih sadržaja istog nivoa, uz povećanje saobraćajne dostupnosti Crne Gore kao prestižne turističke destinacije.

Na sjednici je odlučeno da se izrada konkretnih mjera za unapređenje poslovnog ambijenta, sa preciznim zaključcima i zaduženjima za nadležne institucije, nastavi u redovnoj proceduri u radnim tijelima, nakon čega će se o predloženim rješenjima izjasniti i Vlada.

 

 

 

Portal Analitika