Abiznis

Ostvaren značajan napredak za primjenu IPARD-a

poljoprivreda
M
inistarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja ostvarilo je značajan napredak na uspostavljanju operativne strukture, pripremi instrumenta pretpristupne pomoći namijenjenog razvoju ruralnih područja (IPARD) i akreditacionog paketa, neophodnih za primjenu tog programa.

Ostvaren značajan napredak za primjenu IPARD-a
Portal AnalitikaIzvor

Iz tog Vladinog resira su saopštili da je ove sedmice, u okviru twining projekta pod nazivom Jačanje programa ruralnog razvoja u okviru IPARD-a u Crnoj Gori, organizovana obuka budućih tehničkih tijela o evropskim standardima po pitanju higijene hrane, materijalima u kontaktu sa hranom, označavanju prehrambenih proizvoda, kao i aditivima i enzimima u prehrambenoj industriji.

Obuku su za predstavnike ministarstava poljoprivrede i ruralnog razvoja i zdravlja, Instituta za javno zdravlje, Veterinarske i Uprave za inspekcijske poslove održali eksperti Nacionalnog instituta za procjenu rizika u prehrani i veterinarstvu Litvanije i holandskog Tijela za prehranu i bezbjednost potrošačkih proizvoda.

„Kroz projekat je organizovana i obuka o finansijskom upravljanju i verifikaciji, uz simulaciju finansijskih procedura u IPARD agenciji i Nacionalnom fondu Ministarstva finansija“, navodi se u saopštenju.

U obuci su učestvovali predstavnici odsjeka za autorizaciju projekata i izvršavanje plaćanja, računovodstva i unutrašnje revizije Ministarstva poljoprivrede. Obuku su vodili predstavnici Nacionalnog fonda Hrvatske i Odbora za poljoprivredne registre i informisanje Estonije.

„Te obuke samo su dio edukacija u cilju priprema Crne Gore za 2016. godinu, kada je planirana implementacija IPARD-a, finansijski značajne pretpristupne podrške EU crnogorskoj poljoprivredi“, kazali su predstavnici Ministarstva.

Oni su dodali da efikasna primjena tog programa zahtijeva i uključivanje velikog broja institucija, od kojih će direktno ili indirektno zavisiti njegova uspješna realizacija.

Predstavnici Ministarstva su naveli da je posebno važno uspostavljanje veze sa takozvanim tehničkim tijelima, odnosno organima državne uprave i institucijama čiji će osnovni zadatak biti ocjenjivanje korisnika IPARD podrške u dijelu ispunjavanja minimalnih nacionalnih i EU standarda.

„Tehnička tijela će biti odgovorna za izdavanje određenih pratećih dokumenata, odnosno uvjerenja i sertifikata, kojim će se dokazivati da li investicije koje budu predmet odobravanja ispunjavaju nacionalni minimum i standarde EU u pogledu zaštite životne sredine, javnog i zdravlja životinja i biljaka, njihove dobrobiti i zaštite na radu“, saopštili su iz Ministarstva.

Oni su podsjetili da pripremu za IPARD, osim administracije, u kontinuitetu imaju i crnogorski poljoprivredni proizvođači, kako bi bili u mogućnosti da zadovolje sve potrebne kriterijume i standarde.

Ministarstvo je, kako tvrde njegovi predstavnici, tokom prethodne četiri godine posetepno i planski radilo na jačanju primarnog poljoprivrednog sektora, prije svega, kroz implementaciju četiri javna poziva u okviru Projekta institucionalnog razvoja i jačanja poljoprivrede (MIDAS). Kroz taj program su postupno uvođeni novi zahtjevi, usklađeni sa IPARD kriterijumima.

„Kontinuirano pripremanje poljoprivrednika nastaviće se kroz peti MIDAS poziv, ali i podršku IPARD-like, kojiće se sprovesti prije IPARD-a“, rekli su predstavnici Ministarstva.

Twining projekat Jačanje programa ruralnog razvoja u okviru IPARD-a u Crnoj Gori u narednom periodu će biti uključen u pripremu i implemetaciju IPARD-like poziva, kao i obuku svih tijela u IPARD strukturi, uključujući tehnička i savjetodavne službe.

 

 

Portal Analitika