Portal Analitika
  • Politika
  • Društvo
  • Abiznis
  • Sport
  • Kolaž
  • Region / Svijet
  • Kultura
  • Kolumne
  • Nauka / Tehnologija
  • Savremena karijatida
  • Ostalo
Društvo

OBRAČUN NA PODGORIČKOM ASFALTU: Ko je bio Vinetu Strugar

3105ubistvo3

Ime Podgoričanina Vinetua Strugara, koji je rano jutros ubijen u pucnjavi u podgoričkom naselju Zabjelu, odavno se pominje u crnim hronikama ovdašnjih medija.

OBRAČUN NA PODGORIČKOM ASFALTU: Ko je bio Vinetu Strugar
Portal AnalitikaIzvor

 

Beogradski “Blic” je prije tri godine objavio da je Vinetu Strugar član ozloglašenog, mafijaškog klana Amerika. Gang se, prema informacijama medija, bavio švercom kokaina, a balkanske policije su sumnjale da je taj klan odgovoran za nekoliko nerasvijetljenih ubistava na području Balkana.

U evidenciji crnogorske policije, Strugarevo ime se pominje 2007. godine među dvadesetak osoba označenih kao “bezbjednosno interesantne osobe, koje su pobjegle u Zapadnu Evropu da bi izbjegli zatvor ili likvidaciju”.

3105ubistvo2

Vinetu Strugar je bio neposredni akter događaja u centru Podgorice, kada je daleke 1993. godine u piceriji “Leone” ubijen Podgoričanin Rasim Rasko Adžiahmetović, tada istaknuti član suverenističkog pokreta, poznati aktivista Liberalnog saveza

Strugar, je sa još jednom osobom, bio u društvu Milenka Bojanića koji je nakon kraće prepirke ubio Adžiahmetovića. Nakon rekonstrukcije događaja, utvrđeno je da je  Adžiahmetović tada prišao stolu za kojim su sjedjeli Bojanić i njegova dva prijatelja, Vinetu Ć. Strugar i Saša J. Đurović. Nakon kratke prepirke, Bojanić je izvadio pištolj i hladnokrvno ispalio nekoliko metaka u Adžiahmetovića koji je preminuo na licu mjesta. Nakon toga su Bojanić i Strugar pobjegli. Podgorička policija je za Bojanićem raspisala međunarodnu poternicu, ali potraga godinama nije davala nikakvog rezultata.

Onda je 2004, devet godina kasnije, stigla informacija da je u španskom ljetovalištu Marbelja, za kafanskim stolom u restoranu "Mediteraneo", ubijen Podgoričanin Milenko R. Bojanić, “poznat zbog ubistva Rasima - Raska Adžiahmetovića”. Spekulisalo se da je riječ o osveti, ali je španska policija kasnije napomenula da je do ubistva došlo uslijed neraščišćenih računa vezanih za pranje novca.

O Stugaru nije bilo mnogo medijskih napisa. U žižu crnogorske javnosti Vinetu Strugar je ponovo dospio prije sedam godina kada je svjedočio na suđenju za ubistvo glavnog i odgovornog urednika lista Dan Duška Jovanovića. Prema navodima podgoričke štampe iz tog perioda, njegova izjava išla u korist jedinog osuđenog za taj zločin Damira Mandića.

Nedugo zatim, Strugar se pominjao kao jedan iz grupe ljudi  braće Kašćelan koja je učestvovala u prebijanju biznismena Dragana Bećirovića.

Današnje ubistvio Vinetu Strugara i Mirka Mića Radovića bilo je, prema prvim nalazima crnogorske policije, vrlo temeljno planirano i ubica (ili više njih) su očito imali razrađen plan bjekstva i uništavanja dokaza.

Nema podataka da je pokojni Vinetu Strugar bio ikada pravosnažno osuđen u Crnoj Gori.

Portal Analitika