Društvo

Trideset odsto stanica za tehnički pregled zatvoreno

3005tehnicki
U
prava policije krenula je u sprovođenje novog Zakona o bezbijednosti saobraćaja zbog čega je oko tridesetak odsto stanica za tehnički pregled u Crnoj Gori trenutno zatvoreno, jer nijesu ispunili zakonom predviđene uslove. Predsjednik Udruženja tehničkih centara Crne Gore Dejan Novaković naglašava da, iako je u pitanju priličan broj ,gužvi nema, a kako ističe, zbog nastale situacije se ne može kriviti zakon već što na vrijeme nije sprovedeno ono što se zakonom traži.

Trideset odsto stanica za tehnički pregled zatvoreno
Portal AnalitikaIzvor

„Uprava policije je davala upozerenja da se preduzmu mjere i na vrijeme naprave potrebne prepravke centara za tehnički preged. Pola godine i više su vlasnici tehnilčkih pregleda upozoravani, ali oni, očigledno, nijesu ozbiljno shvatili ta upozorenja Uprave policije“, kaže Novaković

Sagovornik Portala Analitika naglašava da se zbog nastalih problema ne može kriviti zakon.

„Zakon je tu i mora se poštovati, ne možemo kriviti Zakon, već našu neodgovornost što na vrijeme nismo sproveli ono što on nalaže. Punu godinu dana prije nego što je Uprava policije izašla na teren bilo je vremena za implementaciju onoga što Zakon predviđa. Vremena je bilio da se ispoštuju norme propisane u cilju sigurnosti i mislim da je jako važno imati sigurno auto na putu", kaže Novaković.

Upitan da li po novom Zakonu svi centri za tehnički pregledi moraju imati kamere, što najviše smeta zaposlenim, jer će biti 24 sata pod nadzorom, Novaković naglašava da je to tačno i da svaki Tehnički pregled po novom zakonu ima kamere.

„Znate, moguće da se to nekima ne sviđa, ali kada uđete u "Voli " i tamo ste pod kamerama“, kaže naš sagovornik.

On ističe da je najvažnija bezbjednost učesnika u saobraćaju , a nekada je, kaže, u pojedinim tehničkim stanicama bilo moguće, slikovito rečeno, registrovati umjesto teretnog vozila biciklo.

Upitan koja je preporuka njegovim kolegama, odnosno članovima udruženja, Novaković naglašava da zajednički treba vidjeti u čemu je problem, a ne odmah reći ne može ovako. Mislim da je bezbjednost učesnika u saobraćaju najvažnija, kaže naš sagovornik.

Predsjednik Udruženja tehničkih centara Crne Gore naglašava da trenutno nema precizan podatak koliko je Centara zatvoreno, ali okvirno on iznosi oko 30 odsto.

Inače, novim zakonom, čija je primjena započeta početkom prošle godine, detaljno su propisani uslovi koje stanice za tehnički pregled trebaju da ispunjavaju. Prema njemu stanice moraju imati najmanje dva kontrolora vozila, od kojih je jedan saobraćajni tehničar, a drugi auto mehaničar. Tu je i sva neophodna oprema za tehnički pregled, računarska oprema, kao i video nadzor.

foto: realmonte.net

 

Portal Analitika