Abiznis

DUBLJEVIĆ: Istraživanje nafte i gasa trajaće najmanje tri godine

3005dubljevicok
G
eološka istraživanja nose sa sobom visok stepen neizvjesnosti, sve dok ne izbušite bušotinu  i saznate da li imate resurse ili ne i da li je količina tih resursa dovoljna za komercijalnu eksploataciju. Procjene su vrlo nezahvalna stvar, izjavio je Portalu Analitika pomoćnik ministra ekonomije za rudarstvo i geološka istraživanja Vladan Dubljević.

DUBLJEVIĆ: Istraživanje nafte i gasa trajaće najmanje tri godine
Portal AnalitikaIzvor

-Naftne kompanije od deset bušotina, koje imaju visok stepen neizvjesnosti pronalaženja rezervi, tri ili četiri su pozitivne, a šest do sedam je negativno i zato je svaka procjena nezahvalna. Duboko vjerujemo da u podmorju postoje komercijalne rezerve. Sa aspekta geološke perspektivnosti južni dio Jadranskog basena je ocijenjen kao najperspektivniji, u Italiji i Albaniji su postojala komercijalna otkrića nafte i gasa, Shell je takođe prije izvjesnog vremena pronašao rezerve nafte i gasa. Postoje geološki uslovi da se pronađu komercijalne rezerve, ali ne bih govorio o ciframa- rekoa je Dubljević.

Na tender za istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju prijavile su se, kako je istakao, jake naftne kompanije.

-Sve kompanije imaju godišnje profite od preko milijardu eura. Nema super velikih firmi, ali npr. "Exxon Mobile" ne radi nigdje na Mediteranu. Ovo je prvi od tendera koji će se ciklično ponavljati i zadovoljni smo inicijalnim interesovanjem. Svjedoci smo da  su u regionu u zadnje vrijeme propali tenderi (Hrvatska, BiH, Mađarska). Proces istraživanja nafte i gasa je dugotrajan i mora trajati najmanje tri godine. Evaluacija ponuda se zasniva na tehničkom aspektu, koji ponude je vrlo bitan u smislu kako će kompanije upravljati resursima, a komercijalni dio ponude, koji se odnosi na obaveze prema državi, je isti za sve i definisan je zakonom i podzakonskim aktima- naveo je Dubljević, ističući da će se najesen o ponudama raspravljati u parlamentu.

Precizirao je da aktuelni tender pokriva 18 odsto teritorije, što ostavlja prostor za dalje aktivnosti.

-Krajem ove ili početkom naredne godine namjeravamo da raspišemo tender striktno za kompanije koje se bave prikupljanjem podataka, što bi povećalo atraktivnost crnogorskog podmorja. Za dvije godine raspisali bi tender za dio teritorije. Rizik davanja cijele teritorije na upravljanje je veliki i mi naravno nemamo mnogo teritorije, tako da moramo biti obazrivi. Kad je kopno u pitanju, čekamo otkrića u susjednim zemljama što bi nam išlo u prilog- istakao je Dubljević, napominjući da će porez koji će država naplaćivati iznositi 59 odsto prihoda od  komercijalne eksploatacije.

Portal Analitika