Društvo

Nastavljeno proučavanje morskih pećina

25pecinapocetna
K
otorski Institut za biologiju nastavio je istraživanje morskih pećina, a trenutno proučava područje od rta Platamuni do rta Volujice, saopštila je predstavnica Instituta Vesna Mačić.

Nastavljeno proučavanje morskih pećina
Portal AnalitikaIzvor

On je kazala da je istraživanje nastavljeno zahvaljujući novoj donaciji Jugopetrola.

„Ovih dana istražujemo područje na potezu od rta Platamuni do rta Volujice, planiran je i obilazak nekih od najznačajnijih pećina koje smo istraživali prošle godine na području Luštice i Donjeg Grblja“, rekla je Mačić agenciji MINA.

Prema njenim riječima, kao i prethodnih, i ove godine uz Institut za biologiju mora u ovo istraživanje uljučena je Aliki Panou iz grčke Nevladina organizacija (NVO) Archipelagos, kao i Dušan Varda iz crnogorske NVO MedCEM.

Mačić je navela da će rezultati biti prezentovani nakon završetka terenskog rada i obrade podataka, a izvještaji će kao i prošle godine biti dostavljeni nadležnim institucijama i objavljeni u naučnim časopisima.

Ona je podsjetila da u Crnoj Gori još nema zaštićenog područja u moru (ZPM), iako je u toku, ili su završeni neki od projekata kojima je u okolini Petrovca i na području Donjeg Grblja njegovo stvaranje cilj.

„Zato je jasno da je neophodno detaljnije izučiti ova područja i ustanoviti prisustvo važnih staništa i vrsta kako bi se obezbijedila njihova dalja zaštita prema domaćoj i EU legislativi”, kazala je Mačić.

Prošle godine je, kako je dodala, zahvaljujući donaciji Jugopetrola, sproveden projekat Istraživanje budućeg zaštićenog područja u moru Platamuni i susjednog poluostrva Luštica sa posebnom pažnjom na morske pećine kao potencijalno stanište za ugroženog sredozemnog tuljana.

„Institut za biologiju mora je zajedno sa kolegama iz grčke NVO Archipelagos i crnogorske NVO MedCEM septembra prošle godine sproveo istraživanja morskih pećina u toj oblasti i prvi put je stvorena evidencija ovih specifičnih staništa koja su jedno od prioritentih staništa prema direktivi Evropske unije“, navela je Mačić.

Ona je kazala, da su u cilju podizanja svijesti o važnosti morskih pećina i zaštićene vrste morskih sisara - tuljana, urađene brošure koje su podijeljene u školama opština Kotor, Tivat i Herceg Novi u kojima se nalazi i istraživano područje.

„Ivještaji na našem i engleskom jeziku su predati nadležnim institucijama, a rezultati ovog projekta su predstavljeni i na 28. Konferenciji Evropskog društva morskih sisara koji je održan 7-9 Aprila, u Liježu, Belgija”, navela je Mačić.

Portal Analitika