Društvo

Promocije knjige o Hrvatskom kulturnom društvu "Ljudevit Gaj"

2905ljudevit_gaj
M
onografija Hrvatsko kulturno društvo "Ljudevit Gaj" autorice mr Anite Mažibradić održaće se u petak, 30. maja, u Domu kulture „Josip Marković“ u Donjoj Lastvi, s početkom u 20 sati. Pored autorice o knjizi će govoriti i istoričarka umjetnosti mr Marija Mihaliček, a medijator je Adrijan Vuksanović.

Promocije knjige o Hrvatskom kulturnom društvu "Ljudevit Gaj"
Portal AnalitikaIzvor

Monografija je izašla u izdanju Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, a njeno izdavanje finansirao je Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore.

Pjevačko društvo " Ljudevit Gaj" - Lastva osnovano je 2. 6. 1935. godine i u svom je sastavu imalo muški zbor i dramsku grupu. Brojilo je devedesetak članova. Autorica monografije  mr. Anita Mažibradić, inače dugogodišnja djelatnica Istorijskog arhiva u Kotoru, istorijat Društva napisala je hronološki, na temelju sačuvanih arhivskih podataka i pisanih dokumenata.

Osnivači su Pjevačko društvo u Donjoj Lastvi nazvali po Ljudevitu Gaju, središnjoj ličnosti Ilirskog pokreta, vođi Hrvatskoga narodnog preporoda, lingvisti, pravopisnom reformatoru, novinaru i književniku jer je Gaj upravo stotinu godina ranije, te 1935. Godine, pribavio kraljevu saglasnost za pokretanje lista "Novine horvatske" s književnim prilogom „Danica Hrvatska, Slavonska i Dalmatinska“.

HKD " Ljudevit Gaj"- Donja Lastva djelovalo je do početka Drugoga svjetskog rata,  1941. godine.

"Bez obzira na to koliko je kratko bilo vrijeme djelovanja Društva - svega 6 godina -  njegova je aktivnost ostavila traga na sredinu u kojoj je djelovalo, a isto je tako i samo dobilo  pečat toga vremena između dva svjetska rata, kada su se već  nazirali građanski maniri  u načinu života, čemu  nije samo doprinosilo pažljivo odijevanje, odabir mobilijara, posjećivanje koncerata, priredbi, plesova i slično, već i ponašanje, ophođenje prema drugima i međusobna tolerancija i uvažavanje", navodi se u saopštenju Hrvatskog nacionalnog vijeća.

Portal Analitika