Abiznis

Države bivše Jugoslavije podijeliće 25 miliona eura

3005pare
D
ržave nasljednice bivše Jugoslavije sudskom su presudom dobile pravo da podijele 25 miliona eura iz fondova nekadašnje Narodne banke SFRJ koji su bili zamrznuti u Francuskoj, objavile su u četvrtak banjalučke "Nezavisne novine" pozivajući se na izvore iz Ministarstva finansija Bosne i Hercegovine.

Države bivše Jugoslavije podijeliće 25 miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

Trgovački sud u Parizu, prema ovom izvoru, ranije tokom maja donio je pravosnažnu presudu o odmrzavanju sredstava koje je centralna banka nekadašnje zajedničke države sačuvala na računima banke Credit Lyonnais/Credit Agricole.

U pitanju je iznos od tačno 24,44 miliona eura i to bez kamata na sredstva koja su bila blokirana još od 1996. godine.

Raspoloživi novac treba da bude raspoređen među državama nasljednicama bivše SFRJ skladno ranije postignutom sporazumu o sukcesiji.

Francuska banka nije željela dopusti raspolaganje ovim novcem bez sudske presude, a formalni postupak pred Trgovačkim sudom u Parizu pokrenula je 2013. godine Narodna banka Srbije.

Sporazum o sukcesiji imovine bivše SFRJ države nasljednice potpisale su 2001. godine, dok ga je Hrvatska ratifikovala 2004. godine.

Aneksom C tog sporazuma definisana je podjela raspoloživih finansijskih sredstava.

Još uvijek postoje sporovi oko sredstava koja su bila sačuvana na deviznim računima bivše SFRJ, držana kod jugoslavenskih banaka za zajednička ulaganja u inostranstvu.

Ona su, kada je sporazum sklopljen, procijenjena na 645 miliona dolara.

Izvor i foto: index.hr

Portal Analitika