Abiznis

PEJOVIĆ: Odgovor EPCG čekam do naredne sedmice

0805pejovic
S
tečajni upravnik Kombinata aluminijuma Podgorica Veselin Perišić počeće da priprema ugovor za prodaju imovine fabrike Unipromu, iako se Elektroprivreda nije izjasnila hoće li i po kojoj cijeni snabdijevati KAP strujom, piše Dan.

PEJOVIĆ: Odgovor EPCG čekam do naredne sedmice
Portal AnalitikaIzvor

Sa pripremom ugovora se počelo nakon što je završeno katastarsko razgraničenje imovine između KAP-a i Glavnog grada, kao i upis objekata. Vlasnik Uniproma Veselin Pejović kazao je Danu da očekuje da mu Perišić u narednih nekoliko dana dostavi predlog ugovora o kupovini imovine.

„Kada dobijem prijedlog ugovora, moji advokati će ga provjeriti i nakon toga možemo da pristupimo njegovom potpisivanju. Očekujem da to bude naredne sedmice“, kazao je Pejović Danu.

On je naveo da cijena struje, za sada, neće ulaziti u ugovor, ali da očekuje od EPCG da se zvanično izjasni o njegovoj ponudi. Uniprom je ponudu od 28 miliona uslovio cijenom struje od 38 eura po megavat-satu u petogodišnjem periodu.

Od EPCG još zvanično nijesam dobio odgovor na ponuđenu cijenu struje. Do sljedeće sedmice moraju da se izjasne poručio je Pejović i dodao da u međuvremenu ne sjedi skrštenih ruku.

„Trebalo je da dobijem ponudu o cijeni struje od dilera električne energije iz Srbije i Bosne i Hercegovine, ali je to odloženo zbog poplava u tim zemljama. Te zemlje imaju viškove, koje žele da plasiraju, pa čekam njihovu ponudu, kako bih vidio što dalje“, istakao je Pejović.

Perišić je ponudu Uniproma prihvatio 28. februara, iako je odbor povjerilaca u kojem su Vlada, EPCG i ruski CEAK glasali protiv. A2A je naprije prihvatila ponudu Uniproma, jer su imali zaradu sa cijenom od 38 eura sa prevozom, ali je prema poslednjim informacijama RTCG-a spremna da daje struju za 45 eura do kraja godine i od naredne sa popustom od 5,5 odsto. Prema našim informacijama iz Vlade, sa A2A se usaglašava cijena struje za Uniprom.

Pejović je ranije kazao da se, ukoliko ne dobije struju za 38 eura, neće baviti proizvodnjom aluminijuma, već njegovom preradom, pa će uvoziti aluminijum. U tom slučaju će mu trebati 200 radnika, dok mu Elektroliza neće biti potrebna. Ukoliko bude proizvodio aluminijum u početku će mu trebati 300 radnika.

Za viškove radnika država će iz budžeta platiti otpremnine koje će biti na nivou onih koje su primali radnici Željezare u stečaju, odnosno oko 20 hiljada eura.

Portal Analitika