Kultura
  • Portal Analitika/
  • Kultura /
  • MILIĆ: Ministarstvo kulture izdvojilo 599.500 eura za sufinansiranje ljetnjih kulturnih događaja

MILIĆ: Ministarstvo kulture izdvojilo 599.500 eura za sufinansiranje ljetnjih kulturnih događaja

2905milic
M
inistarstvo kulture će za više od dvadeset ljetnjih kulturnih dešavanja u Crnoj Gori izdvojiti ukupno 599.500 eura, kazala je za Portal Analitika generalna direktorica Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo, Dragica Milić.

MILIĆ: Ministarstvo kulture izdvojilo 599.500 eura za sufinansiranje ljetnjih kulturnih događaja
Portal AnalitikaIzvor

Ovaj iznos namijenjen je sufinansiranju manifestacija koje se održavaju u petnaest crnogorskih opština (devet na sjeveru), kao i za četiri manifestacije od posebnog značaja za kulturu.

- Sredstva se odnose na sufinansiranje ljetnjih kulturnih manifestacija u Baru (Barski ljetopis i Susreti pod starom maslinom), Ulcinju (Ljetnja scena), Tivtu (Purgatorije), Herceg Novom (Dani muzike), Podgorici (Odakle zovem i Underhill Fest), Cetinju (Likovna kolonija), Rožajama (Književni susreti „Miroslav Đurović“), Bijelom Polju (Festival dramskih amatera), Pljevljima (Dani humora i satire „Vuko Bezarević“), Beranama (Polimske književne staze), Petnjici (Dani dijaspore), Plavu (Plavski književni susreti), Plužinama (Pjesnička riječ na izvoru Pive), Žabljaku (Dani planinskog cvijeća), Šavniku (Dani kulture), kao i na sufinansiranje četiri manifestacije od posebnog značaja za kulturu: Monetengro Film Festival u Herceg Novom, Kotor Art u Kotoru i okolnim mjetima, Ratkovićeve večeri poezije u Bijelom Polju i Internacionalni TV festival u Baru.

Sagovornica Portal Analitika potcrtava da je period realizacije manifestacije od juna do avgusta ove godine, izuzev Ratkovićevih večeri poezije koji su u septembru, i Internacionalnog TV festivala u Baru, koji se odvija u oktobru .

Na listi nisu festivali koji se dominantno finansiraju iz gradskih budžeta, poput Podgoričkog kulturnog ljeta i Budva Grad Teatra. S druge strane, Ministarstvo ne finansira isključivo kulturne događaje, već i one drugačije čiji tek pojedini programski segmenti imaju kulturni karakter, poput Dana dijaspore i Dana planinskog cvijeća.

Milić podsjeća da resorno ministarstvo sufinansira i više kulturnih manifestacija koji se ne odvijaju tokom ljeta, poput dječijeg festivala Zlatna pahulja u Rožajama.

- Neophodno je istaći da Ministarstvo kulture sufinansira još neke manifestacije koje se realizuju mimo ljetnjeg perioda, a to su Međunarodni podgorički sajam knjiga u Podgorici, Festival umjetničke muzike Espresivo na Cetinju, Festival dizajna Fluid dizajn Forum, Muzički festival mladih, Internacionalni simpozijum skulpture u Danilovgradu, FIAT i Festival lutkarstva u Podgorici, kao i Mojkovačku filmsku jesen – zaključuje Milić u izjavi za Portal Analitika.

K.J.

Portal Analitika