Kultura

Dobrotvorna aukcija ULUCG: Otkupljeno samo 7 od stotinjak djela

2605ulucg
Š
to se udruženja i umjetnika tiče, mi smo se potrudili da sve ovo organizujemo kako treba. Umjetnici su rado izašli u susret na taj način što su dali radove bez ikakve nadoknade. Cijene po kojima su ponudili ove radove prilagođene su ovoj potrebi, a sa željom da se što više sredstava prikupi i uputi ugroženim područjima, kazao je predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore Igor Rakčević, otvarajući sinoć aukciju u Umjetničkom paviljonu.

Dobrotvorna aukcija ULUCG: Otkupljeno samo 7 od stotinjak djela
Portal AnalitikaIzvor

Još prošle sedmice najavljen izuzetan umjetnički događaj, na kome je aukcijskom prodajom trebalo nove kupce da nađe stotinak radova članova ULUCG, a novac bude upućen postradalima od poplava u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj, pretvorio se, praktično, u fijasko. Suprotno svjetskoj praksi u posljednje tri godine da umjetnine širom svijeta dobijaju na vrijednosti i prodaju se za sve veće iznose, za djela domaćih autora jedva da su se našli kupci.

Prodato je sedam djela i tako ukupno prikupljeno 1.130 eura. No, ovakav odnos prema – ili ignorisanje – umjetnosti dodatno dobija na značaju kada se zna da je riječ o prvoj humanitarnoj aukciji u ULUCG. Uz to, na aukciji koja je organizovana u saradnji sa ambasadama Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, iz cjelokupnog diplomatskog kora u Crnoj Gori bio je prisutan samo ambasador BiH Izmir Talić. Uz par izuzetaka, nije bilo ni predstavnika, prije svega, velikih stranih kompanija koje djeluju u našoj zemlji, a ne rijetko ističu društvenu odgovornost i posvećenost Crnoj Gori.

- S obzirom na to da je ovdje više kolega nego što je potencijalnih kupaca, a znajući za tradicija u Crnoj Gori ne poznaje pojam aukcija, jasno mi je da nećemo moći na ovaj način da prikupimo ova sredstva. Zato će radovi ostati u fondu ULUCG narednih deset dana kako bi mogle da budu otkupljene – istakao je Rakčević na početku sinoćnjeg događaja.

On je dodao kako su se organizatori potrudili da nađu kupce za radove 94 umjetnika, ali...

- Sticajem okolnosti, mnogi su već donirali preko SMS-a i raznih drugih akcija koje su bile organizovane. Znam da je upravo preko SMS-a sakupljeno više od 200.000 eura. Ova aukcija je samo jedan od napora da damo svoj doprinos. Sve to radimo iz motiva humanosti, zato što imamo jako dobru saradnju sa regionom i tradiciju pomoći. Siguran sam: da se i nama desilo nešto tako, očekivali bismo isti tretman.

2805aukcija1Rakčević kaže da bi logičan nastavak ove aktivnosti bio „da se uključe pojedinci, ali i kulturne istitucije i ustanove“ kako bi se napravio umjetnički fond koji bi bio predat nekoj od zemalja u okruženju kao poseban vid pomoći.

- Podsjećam, Crna Gora je vlasnik stotinak grafika koje je Slovenija svojevremeno donirala kao u okviru pomoći nakon zemljotresa 1979. godine. Istina, to je bilo davno, ali se okolnosti nisu promijenile i – na žalost ili na sreću – neće se mijenjati još dugo – istakao je on.

Nataša Nikčević, istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka koja je trebalo da vodi aukciju, izuzetno je zadovoljna na odziv umjetnika ovakvom kulturnom događaju.

- Moja je velika zahvalnost svim umjetnicima različitih generacija i poetika, koji su donirali ovu aukciju za koju se, na kraju, nadamo da će biti uspješna, a čiji je prihod namijenjen za poplavljena područja ugroženih država u regionu.

Opisujući u nekoliko rečenica crnogorsku likovnu scenu, Nikčević je kazala da ona reflektuje sve ono što se dešava na svjetskoj art sceni. U razgovoru nakon aukcije, ona je posebno istakla kako nespremnost, tako i nezainteresovanost brojnih institucija koje nisu našle za shodno ni da se pojave niti da ponude otkup radova crnogorskih slikara, naročito u situaciji kada je novac namijenjen u humanitarne svrhe. Za ilustraciju, donosimo listu onih koji su sinoć (javno) otkupili radove.

- Advokatska kancelarija „Durutović Boljević“ otkupila je dva „Leptira“ Milivoja Babovića za po 100 eura.

- Nenad Radović postao je vlasnik dva djela: „Krsta“ takođe Milivoja Babovića za 100 eura, i rada iz ciklusa „Doručak na travi“ Toma Pavićevića za 300 eura

- Janko Ljumović otkupi je crtež „Čuvar“ Nikole Radonjića za 150 eura

- Ministarstvo kulture otkupilo je ulje na platnu Sonje Đuranović za 350 eura

Aukcijom je sinoć prodat rad Jelene Damjanović „Portreti Dada Đurića“ za 30 eura.

I Nikčević i Rakčević su izrazili nadu da će još umjetničkih radova dobiti svoje kupce u narednih deset dana, bilo anonimno ili javno.

- Čuli ste poduži spisak oko stotinu radova i cijene koje su zaista ispod tržišne. Imamo najavljene kupce. Ovaj sistem nije kao u američkim serijama, imali smo nekakav trag toga. Svakako, imamo najavu desetak kupaca, pa se nadamo da će oni i otkupiti najavljeno, za ukupno tri do tri i po hiljade eura. Nije sve kako bi trebalo da bude i kako je planirano, ali svakako je situacija oko ove cijele priče ono što nam daje za pravo da se nadamo da će sve na kraju biti dobro – precizirao je predsjednik ULUCG.

On je prisutne upoznao sa još jednim kuriozitetom.

- Ovo što ću vam sada pokazati tiče se lijepog osjećaja jednog djeteta iz Niša. On je čuo za našu akciju i poslao je pismom dva crteža da takođe učestvuju. Radi se o Luki Đorđeviću iz VI razreda osnovne škole, a to je nešto što daje nadu svima nama da ima i drugačijih pogleda – kazao je Rakčević.

Iako bi svi poželjeli ovakav opstimistični završetak sinoć održane dobrotvorne aukcije umjetničkih djela, pravi epilog biće poznat tek za deset dana. Umjetnici i organizatori se nadaju da će tada moći nečemu da se pohvale, i da dobročinstvo u Crnoj Gori ne služi samo za ličnu reklamu ili u političke svrhe.

K.J.

Portal Analitika