Abiznis

IVANOVIĆ: Možemo da naučimo mnogo toga od Izraela (VIDEO)

2805ivanovicsamirok
M
inistar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović primio je danas izraelskog kolegu, ministra Jaira Šamira.

IVANOVIĆ: Možemo da naučimo mnogo toga od Izraela (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

Ivanović je kazao da se prije nekoliko nedjelja u Izraelu sastao sa Šamirom, čime je započeta, kako kaže, intenzivna saradnja u oblasti poljoprivrede.
- Kao male zemlje imamo puno izazova koji su pred nama, a jedan od tih izazova jeste kako da povećamo količinu i kvalitet hrane. Ono gdje je Izrael daleko ispred Crne Gore jeste tehnologija. Tu su invacije i primjena tih znanja iz poljoprivrede. Imamo mnogo toga da naučimo od Izraela. Ono sa čime sam ja impresioniran jeste spremnost gospodina Šamira i Izraela da nam pomognu u preuzimanju znanja, vještina i tehnologija koje posjeduju, kako bi na taj način ostvarili što bolje rezultate u poljoprivredi-istakao je Ivanović.
Siguran sam, kaže Ivanović, da će se naša saradnja u oblasti poljoprivrede prenositi na ostale sektore ekonomije i da će doprinijeti jačanju bilateralne saradnje između dvije zemlje.
-Razgovarali smo kako da podstaknenmo razvoj poloprivredne proizvodnje koristeći iskustva Izreala u oblasti navodnjavanja i primjne novih tehnologija koje su prije svega vezane za određivanje sjemena koje nije genetski modifikovano. Takođe smo razgovarali kako da ojačamo saradnju između naših naučno-istraživačkih institucija, ali i o tome kako da pokrenemo pilot projekat sa kompanijama iz Izraela, koje bi svojom tehnologijom pomogle crnogorskim poljoprivrednicima. Bilo je riječi i o očuvanju šuma u Crnoj Gori, gdje razvijamo tri projekta koji se tiču očuvanja šuma od požara, sprečavanja bolesti šuma i pošumljavanja-naglasio je Ivanović.

Ministar Šamir je kazao da Crna Gora i Izrael mogu uspješno da sarađuju na mnogo polja i dodao da se nada da će razgovori sa današnjeg sastanka imati praktičan smisao.
-Mi smo ovdje da dobijemo povratni odgovor da će sve ovo što mi radimo imati praktičan smisao, odnosno da će biti sprovodljivo u praksi. Neće sve ostati na priči dvojice ministara, već to treba prenijeti na praktični nivo i da zaista zaživi. Na kraju sastanka slučajno smo razbili dvije čaše i ja sam rekao kolegi da u našoj tradiciji lomljenje čaša simbolizuje brak, tako da je ovaj naš sastanak simbolizovao povezivanje naših vlada. Crna Gora ima dobre odnose sa svojim susjedima i ja bih volio da nešta od toga prenesemo-ocijenio je Šamir.

Ministri poljoprivredne zemlje će nakon današnjeg posjetiti nekoliko firmi koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom u Crnoj Gori i nekoliko istraživačkih centara, kako bi napravili konkretne pomake u saradnji.

 

 

 

 

 

Portal Analitika