Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • Poreske olakšice najviše koristili “Plantaže”, “Budvanska rivijera”, “Toščelik”, “Adriatic Properites”…

Poreske olakšice najviše koristili “Plantaže”, “Budvanska rivijera”, “Toščelik”, “Adriatic Properites”…

eurook
V
lada Crne Gore objavila je spisak preduzeća koji su najviše koristili poreske olakšice za poslodavce koji zaposle određenu kategoriju nezaposlenih. Zbog nejasnih efefakata, Vlada namjerava da promijenu politiku subvencija, ali nije navedeno šta će konkretno preduzeti.

Poreske olakšice najviše koristili “Plantaže”, “Budvanska rivijera”, “Toščelik”, “Adriatic Properites”…
Portal AnalitikaIzvor

Prema spisku, poslodavci koji su za najviše lica koristili poreske olakšice su: "13 jul - Plantaže" a.d. Podgorica (za 1,227 radnika),  ''Budvanska rivijera'' a.d. Budva (768), "Bellevue Hotels Group" d.o.o. Budva (330), “Toscelik Alloyed  Engineering Steel” Nikšić (327), ''Adriatic Properties'' d.o.o Budva (296), "Hotels Group Montenegro Stars"  d.o.o. Budva (272), "Biserna obala" Čanj – Bar (235) i "Aerodromi Crne Gore" Podgorica (232).

Uredbom o subvencijama za zapošljavanje određenih kategorija nezaposlenih lica predviđene su poreske olakšice – subvencije za poslodavce koji zaposle određene kategorije nezaposlenih lica: lice sa najmanje  40 godina života; nezaposleno lice Romi, Aškalije i Egipćani; lice koje se nalazi na evidenciji Zavoda duže od pet godina; lice koje je zaposleno na izvođenju javnih radova; lice na neodređeno vrijeme nakon obavljenog pripravničkog staža; lice za čijim je radom prestala potreba i lica sa stečenim visokim obrazovanjem nakon obavljenog stručnog osposobljavanja; lice koje je zaposleno radi obavljanja sezonskih  poslova i nezaposleno lice sa preko 25 godina staža osiguranja, koje je korisnik novčane naknade.

Primjenom ovih olakšica poslodavac je oslobođen plaćanja 42,84 odsto ukupnih fiskaliteta. Na zaradu od 300,00 eura neto ukupne fiskalne obaveze iznose 198,58 eura, a poslodavac je oslobođen plaćanja 85,07 eura. Tokom 2012. i 2013. godine uredbu je koristilo 466 poslodavaca za zapošljavanje 7.799 lica. Fiskalne olakšice poslodavcima za ova zapošljavanja u tom periodu su iznosile 4.161.276 eura  ili oko dva miliona eura na godišnjem nivou.

Prema procjenama Vlade, najveću korist od primjene Uredbe imaju preduzeća iz onih djelatnosti koja su prepoznate kao strateške, odnosno poslodavci iz djelatnosti turizma i poljoprivrede.

U uslovima slabije privredne aktivnosti, rješenja definisana Uredbom su bila od velikog značaja prilikom  novih zapošljavanja. S jedne strane poslodavcima je kroz subvencije za nova zapošljavanja data mogućnost da održe ili unaprijede svoje poslovanje uz smanjene fiskalne troškove na ta zapošljavanja.  Nezaposlenima je, s druge strane, stvorena veća mogućnost za zaposlenjem, a što je bio i jedan od osnovnih ciljeva Uredbe.

Međutim, dosadašnja primjene Uredbe ne daje mogućnost da se u potpunosti sagledaju njeni efekti.  Nedostaje podatak koje kategorije nezaposlenih lica, definisanih kroz Uredbu, su uključeni u njenu  primjenu, na koji period su zaposleni, kao i neki dodatni podaci o poslodavcu.  Da bi se efekti Uredbe u potpunosti sagledali, odnosno da bi se fokus rješenja definisanih Uredbom  odnosio na nezaposleno lice, odnosno lice koje se teže zapošljava, neophodno je napraviti određene izmjene.

P.Z.

Portal Analitika