Abiznis

Ovog ljeta na Crnogorskom primorju više od 12.000 sezonaca

2605konobar
I
ove vlada veliko interesovanje za sezonske poslove na Crnogorskom primorju, pa se procjenjuje da će biti angažovano više od 12.000 radnika, pišu Dnevne novine.

Ovog ljeta na Crnogorskom primorju više od 12.000 sezonaca
Portal AnalitikaIzvor

Analiza mjera aktivne politike zapošljavanja na sezonskim poslovima, koja je pripremljena na osnovu zaključaka Vlade, ima za cilj da ublaži posljedice nezaposlenosti u Crnoj Gori.

Sudeći prema podacima iz Vladine Analize i godišnjem rastu broja sezonaca u Crnoj Gori, tokom turističke sezone ove godine bi moglo u našoj državi da bude upošljeno i preko 12.000 osoba.

Kako je najavljeno iz Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, nastaviće se sa unaprjeđenjem načina posredovanja u sezonskom zapošljavanju domaće radne snage.

Da bi se sagledala struktura sezonskog zapošljavanja Zavod je u prvoj polovini aprila prošle godine obavio Anketu na uzorku od 274 poslodavca u primorskom regionu za 74 zanimanja, odnosno vrsta poslova koji bi se obavljali u vrijeme turističke sezone.

- Analitički osvrt na rezultate dobijene tom anketom govori da kod više od 50 odsto obuhvaćenih zanimanja, odnosno poslodavaca, nije preovladavajuće radno iskustvo, da je trajanje sezonskog rada najčešće od dva do pet mjeseci, kao i da su kod više od polovine anketiranih poslodavaca za vrijeme sezonskog rada obezbijeđeni smještaj i ishrana. Međutim, okolnost da kod 28 odsto to nije obezbijeđeno, donekle može uticati na zapošljavanje domaće radne snage, posebno iz sjevernog regiona – navode iz ZZZCG.

List dodaje da se prosječna neto zarada, prema istoj anketi poslodavaca, najčešće kreće od 250 do 350 eura.

Foto: znet.hr

Portal Analitika