Društvo

CDT: Spisak kršenja izborne procedure

glkutijaok
C
DT je objavio spisak kršenja izborne procedure do 12 časova.

CDT:  Spisak kršenja izborne procedure
Portal AnalitikaIzvor

Biračko mjesto broj 120 u Osnovnoj školi "Mahmut Lekić" u Tuzima otvoreno je sa pola sata zakašnjenja.

Na biračkom mjestu broj 29, Dom omladine Fundina, zabilježen je jedan slučaj povrede tajnosti glasanja, tako što je dvoje ljudi istovremeno glasalo iza paravana.

Na biračkom mjestu broj 25, OŠ "Vladimir Nazor", prekršena je procedura za prijem zahtjeva za glasanje putem pisma. Jedna osoba je donijela tri zahtjeva, od kojih dva nijesu bila potpisana od strane birača, i u dogovoru sa biračkim odborom popunila zahtjeve na licu mjesta.

-Podsjećamo da zahtjevi za glasanje putem pisma moraju biti potpisani lično od strane birača. Zahtjev za glasanje putem pisma biračkom odboru može dostaviti samo lice koje svojim potpisom ovlasti podnosilac zahtjeva za glasanje putem pisma. Jedno lice ne može dostaviti biračkom odboru više od jednog zahtjeva za glasanje putem pisma, osim u slučaju da to čini za dva ili više birača koji glasaju putem pisma, a žive u istom porodičnom domaćinstvu, navodi se u saopštenju.

Na biračkom mjestu 70a, Streljački centar, našim posmatračima se i dalje zabranjuje vođenje bilo kakvih zabilješki o sprovođenju izbora. Takođe, na biračkom mjestu broj 75, Vrtić "Poletarac", birački odbor odbija da posmatraču CDT-a blagovremeno saopšti podatke o odzivu birača.

U blizini većeg broja biračkih mjesta primijećeni su aktivisti političkih partija, koji vode evidenciju o izašlim biračima. Preko puta biračkih mjesta 105, 105a, 105b i 105c, Dom omladine Gornja Gorica, nalazi se objekat u kojem je izborni štab, iz kojeg se vrši uticaj na birače. Na biračkom mjestu broj 1, MZ Blok 5 birački odbor glasno izgovara imena birača, suprotno zakonu. Član 69 Zakona o izboru odbornika i poslanika zabranjuje biračkom odboru da u bilo kojoj formi, a posebno glasnim obraćanjem saopšte ime i prezime birača, kao i njegov redni broj u biračkom spisku.

Posmatrači CDT-a su potvrdili da je većina biračkih mjesta u Podgorici uređena na način da je obezbijeđena tajnost glasanja, tj. paravani za glasanje su postavljeni pravilno.

Sprovođenje procedure glasanja na biračkim mjestima u Podgorici nadgleda 151 akreditovani posmatrač CDT-a.

Projekat je podržao Fond braće Rokfeler.

 

Portal Analitika