Kultura

Kan: Zlatna palma za "Zimski san", filmsku priču o savremenoj Turskoj

2505NuriBilgeCeylan
F
ilm „Zimski san“ („Winter Sleep“) turskog reditelja Nurija Bilea Cejlana osvojio je ovogodišnju Zlatnu palmu na 67. filmskom festivalu u Kanu, prenosi T portal.

Kan: Zlatna palma za "Zimski san", filmsku priču o savremenoj Turskoj
Portal AnalitikaIzvor

„Zimski san“ je bio najbolji u konkurenciji 18 filmova, a laureata su na sinoć održanoj svečanosti u Kanu proglasili glumica Uma Turman i reditelj Kventin Tarantino.

Cejlan, čiji trosatni film istražuje ogroman jaz između turskih moćnika i sirotinje, istakao je kako je nagrada „stigla u vrijeme kad se slavi stota godišnjica turskoga filma“. On je nagradu posvetio „onima koji su prošle godine izgubili život“ i dodao kako misli na mlade iz svoje zemlje.

Kanski Gran pri dobio je film „Čudesa“ („Le Meraviglie“) Alis Rorvaher, a za najboljeg rediteljem proglašen je Benet Miler, zahvaljujući radu na filmu „Lovac na lisice“ („Foxcatcher“).

Nagradu žirija dobili su „Mama“ (Mommy) Havijera Dolana, film o samohranoj udovici koja se muči u odgajanju teškog sina i „Zbogom jeziku“ („Adieu au language“) Žan-Lika Godara.

Rusi Andrej Zvjagincev i Oleg Njegin dobili su nagradu za najbolji scenario za film „Leviathan“.

Timoti Spal nagrađen je za najbolju mušku ulogu u filmu „Gospodin Turner“ („Mr. Turner“), britanskoj biografskoj drami o čuvenom umjetniku Dž.M. Vilijamu Tarneru. Najbolja glumica glavnog festivalskog programa je Džulijan Mur, koja je nagrađena za ulogu u filmu „Maps to the Stars“ („Zvjezdana mapa“), satiričnu dramu Dejvida Kronenberga.

Inače, Cejlan se može nazvati i novim miljenikom Kanskog festivala. Naime, on je za proteklih 11 godina već osvojio pet nagrada ove prestižne manifestacije, među kojima je ona za najboljeg reditelja 2008. godine za "Tri majmuna" i nagradu žirija 2011. godine za "Bilo jednom u Anadoliji".

Foto: tportal.hr

Portal Analitika