Abiznis

Ivanović potpisao ugovore na Grahovu i Šaskom polju: Nova pobjeda rada nad neradom

245m1
M
inistar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof.dr Petar Ivanović na današnjoj konferenciji za novinare potpisao je sa ponuđačima izabranim na tenderu ugovore o zakupu poljoprivrednog zemljišta na lokacijama Grahovsko i Šasko polje. Nakon potpisivanja ugovora, Ministar je predstavio publikaciju Ministarstva „Poljoprivreda za djecu“, koja je podijeljena mlađim osnovcima  prisutnim na press konferenciji.

Ivanović potpisao ugovore na Grahovu i Šaskom polju: Nova pobjeda rada nad neradom
Portal AnalitikaIzvor

Ugovori o zakupu potpisani na Grahovskom polju, za katastarske opštine Grahovo i Kočani potpisani su sa tri ponuđača koji su dobili na tenderu za izdavanje u zakup zemljišta na period od godinu dana, sa mogućnošću produženja perioda zakupa na još godinu dana, a koji je Ministarstvo objavilo 03.08.2013.godine. To su poljoprivredni proizvođač sa Žabljaka Vasilije Jakšić, koji je zakupio površinu od 23,2 hektara, sa godišnjom cijenom 4.178,43 eura. Ugovor o zakupu parcele od 6,1 hektar, sa cijenom godišnje zakupnine u iznosu od 967,61 euro potpisao je predstavnik preduzeća AGRO-MIL iz Nikšića, a predizeće HERBAL MONTENEGRO“, takođe iz Nikšića zakupilo je površinu od 2,71 hektara. Ugovor su danas potpisali i predstavnici firme PAKAEUROPE“ iz Ulcinja, a odnosi se na površinu od 65,3 hektara, sa cijenom godišnje zakupnine 97.993,20 eura.

245m2
Ministar Ivanović je ocijenio da je danas učinjena još jedna pobjeda rada nad neradom, jer je još jedan dio resursa u poljoprivredi stavljen u funkciju razvoja. „Prema popisu iz 2010, koji se bazirao na korisničkom, a ne vlasničkom osnovu, Crna Gora ima 309.240 hektara od čega se obrađuje 221.297 hektara. Ako pogledate statistički godišnjak iz 2012. vidjećete da poljoprivredna površina iznosi 515.740 hektara. Ali, ja ni ovog puta nemam namjeru da otvaram polemiku oko statistike, jer se vidi golim okom da u Crnoj Gori postoji obradivo poljoprivredno zemljište koje nije u funkciji. To smo prepoznali u Ministarstvu, krenuli smo prošle godine i bili smo jako uporni. Zato danas imamo još jednu pobjedu rada nad neradom koji podjednako postoji u birokratiji i administraciji, kao i  na strani onih koji treba da zasuču rukave. Drugog načina da zaradimo nema, poručio je Ivanović.245m3
Govoreći o konkretnim ugovorima o zakupu, on je naveo da katastarska opština Grahovo raspolaže sa ukupnom površinom od 571 hektar, od čega je korišteno 210 hektara, a od čega se danas stavlja u zakup 30 hektara, odnosno 5,3 odsto. KO Kočani ima, kako je naveo Ministar, 640 hektara raspoloživog poljoprivrednog zemljišta, od čega je 415 hektara korišteno, a stavlja se u zakup 22 hektra ili 3,4 odsto. U Ulcinju, ukupno raspoloživo poljoprivredno zemljište obuhvata 377, korišteno je 326, a preostalih 65 hektara danas stavljeno u funkciju.  Ivanović je dodao da je bilo mnogo muke da se u zakup izdaju ovi mali procenti.

Predstavljajući publikaciju „Poljoprivreda“ za djecu, ministar Ivanović je kazao da je njen cilj da se što više mladih ljudi u Crnoj Gori opredijeli za poljoprivrednu proizvodnju i korišćenje razvojih resursa iu ovoj oblasti. „Kada govorimo o tome kako vratiti mlade ljude selu, uglavnom mislimo na generacije koje su stasale da sebe mogu uvrstiti u poljoprivrednike, ali često zaboravljamo najmlađe, one generacije koje polaskom u školu dobijaju prva znanja koja ih vezuju za ostatak života.  Zato smo mi vođeni tim ciljem, koji će prevazići mandat jedne ili više vlada, pripremili publikaciju za djecu, koja će im približiti poljoprivredu na lagan način, iz ugla onoga šta možemo koristeći resurse u poljoprivredi. Uvjeren sam da sva djeca koja žive na selu jako dobro znaju šta je poljoprivreda, ali smo htjeli da napravimo nešto i za djecu u gradskim sredinama. Htjeli smo da pokušamo da, uz podršku roditelja, napravimo spoj između te djece. Nastavićemo kampanju, krenućemo u obilazak škola, razgovaraćemo sa djecom, ne bi li što je moguće više vas usmjerili da razmišljate u pravcu poljoprivrede, da razmišljate kako se proizvodi mlijeko, meso, med, jaja i kako možete zaraditi baveći se tim poslom. Da ne govorimo o onome što čini zdrav život, ali i nome što našu djecu udaljava od brojnih loših izazova savremenog društva“, rekao je ministar Ivanović obraćajući se djeci.

245m4
Ministrova poruka djeci, reklo bi se, da je odmah naišla na razumijevanje djece koja su prisustvovala konferenciji. Jedan od najmlađih Marko Kovačević sjetio se i odrecitovao pjesmu „Moj tata je pogriješio“, koja govori o tome da je tata napustio djedu i selo, a da on želi da ispravi tu grešku.

 

 

 

 

Portal Analitika