Region

Rješavanje spora oko imena uslov za članstvo u NATO

2205makedonija
M
akedonija će postati punopravna članica NATO-a čim se nađe rješenje za spor oko imena sa Grčkom, poručio je danas u Skoplju generalni sekretar Alijanse, Anders Fog Rasmusen.

Rješavanje spora oko imena uslov za članstvo u NATO
Portal AnalitikaIzvor

"Cijenimo vaš doprinos i posvećenost kao države, vaše učešće u mirovni misijama. Odluka za čalnstvo u NATO traži reforme, teške odluke i hrabro vođstvo", kazao je Rasmusen, prenosi makedonski portal Tajm.

Premijer Makedonije Nikola Gruevski je, na zajedničkoj konferenciji za novinare, rekao da je obavijestio Rasmusena da je za Makedoniju prioritet i članstvo u Alijansi i učešće u misijama NATO-a

Gruevski je rekao da će vlada učiniti maksimalne napore i da se pri tome nada da će to učiniti i druga strana, odnosno Grčka.

Na molbu da prokomentariše presudu Međunarodnog suda pravde u sporu oko imena, Rasmusen je rekao da se Haška presuda odnosi na bilateralne odnose Skoplja i Atine, i da nije primejnljiva za NATO.

"Odluka u vezi vaše države je donijeta još 2008. godine na samitu u Bukureštu, i čim se riješi spor oko imena - naša vrata su vam otvorena", rekao je Rasmusen.

Izvor: MINA; foto: b92.net

Portal Analitika