Društvo

CDT: Zabranjeno objaljivanje rezultata ispitivanja javnog mnjenja

cdt
CDT podsjeća sve medijske kuće u Crnoj Gori da je, shodno izbornom zakonu, zabranjeno objavljivanje rezultata ispitivanja javnog mnjenja 15 dana prije izbora.

CDT: Zabranjeno objaljivanje rezultata ispitivanja javnog mnjenja
Portal AnalitikaIzvor

 

“Zakon o izboru odbornika i poslanika u članu 63 nedvosmisleno stoji da 'u roku od 15 dana prije dana održavanja izbora, u programima javno difuznih servisa i drugih medija nije dozvoljeno objavljivanje ispitivanja javnog mnjenja, drugih istraživanja i analiza u vezi sa opredjeljenjem birača u pogledu procjene rezultata izbora'. U istom članu stoji i da objavljivanje ovih informacija nije dozvoljeno ni na sami dan izbora, tokom trajanja glasanja.

Ne ulazeći u istinitost saopštenih podataka, CDT smatra da su današnjim objavljivanjem izjave gospodina Svetozara Marovića crnogorski mediji prekršili ovu odredbu zakona.

Svjesni značaja kvalitetnog i zakonitog izvještavanja medija u izbornom procesu pozivamo medijske kuće koje su objavile ove informacije da učinjenu grešku što prije isprave i na taj način doprinesu fer, demokratskim i zakonitim izborima”, navodi se u podsećanju CDT-a.

 

Portal Analitika