Društvo

Opština Budva formirala tijelo za pomoć Srbiji i BiH

poplavePredsjednik opštine Budva Lazar Rađenović formirao je Koordinaciono tijelo za vanredne situacije koje treba da rukovodi  akcijama pružanja organizovane pomoći zagradove i naselja koji su ugroženi poplavama u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Na jutros održanom sastanku istaknut je niz prioriteta, saopšeno je Portalu Analitika iz  opštineBudva.

 Opština Budva formirala tijelo za pomoć Srbiji i BiH
Portal AnalitikaIzvor

Gotovo svi pripadnici opštinske Službe zaštite i spasavanja izrazili su dobrovoljnu spremnost, da se u skladu sa potrebama, stave na raspolaganje i upute ka ugroženim područjima gdje bi pomogli u akcijama spasavanja i preventivnog djelovanja.

Načelnik ove službe Zdravko Šljukić je u kontaktu sa centralnim kriznim štabom u Srbiji. Opština Budva će danas prema Srbiji uputiti šleper prve neophodne pomoći u vidu gumenih čizama, kabanica, ćebadi, vreća za gradnju nasipa, pumpa za ispumpavanje vode i mulja i vode za piće.

Predsjednik Rađenović je juče i danas kontaktirao načelnike i gradonačelnike pobratimskih opština i gradova u Bosni i Hercegovini i Srbiji: Stari grad u Sarajevu, Novi Sad, Velika Plana, opština Čukarica u Beogradu i ponudio svu raspoloživu pomoć, kao i smještaj najugroženijih u Budvi, ukoliko je potrebno.

I ovoga puta, kao i do sada, kada su elementarne nepogode ugrožavale gradove Crne Gore i Srbije u Budvi se pokazala velika solidarnost i odaziv.

Pored velikog broja privrednika i gradjana, naši sugradjani Jelena Kaluđerović i Božo Radović, pokrenuli su, zajedno sa Opštinom Budva humanitarnu  akciju pod već prepoznatljivim motom “Pomoć u srcu”. Značajan saradnik u ovoj akciji i ovoga puta je preduzeće “Mega market” koje će donirati 11 tona hrane, a svi zainteresovani gradjani će, po sniženim cijenama, moći da kupe i doniraju, najosnovnije namirnice koje su potrebne stanovništvu u ugroženom području.

Opština Budva će otvoriti i žiro račun na koji će svi, koji su u mogućnosti, moći da doniraju finansijska sredstva koja će biti usmjerena ka nadležnim institucijama u Srbiji.

Predsjednik opštine Budva – Lazar Rađenović uvjeren je u veliki odaziv gradjana Budve i budvanskih privrednika koji nisu zaboravili nesebičnu višedecenijsku pomoć gradjana Srbije nakon katastrofalnog zemljotresa koji je 1979. godine pogodio Budvu i Crnu Goru.

Rađenović ističe i značaj velikog broja gostiju iz Srbije i Bosne i Hercegovine koje emocija vezuje za Budvu i Budvane, što Opštinu obavezuje na dodatni napor i zalaganje.

 

Portal Analitika