Abiznis

Pozlilo trojici radnika ulcinjske Solane

radnici1
O
tpušteni radnici ulcinjske Solane, njih trojica, završili su u Hitnoj pomoći, a pozlilo im je dan pošto su počeli štrajk glađu, pišu Vijesti.

Pozlilo trojici radnika ulcinjske Solane
Portal AnalitikaIzvor

Radnicima Ahmetu Peroviću, Isaju Gurzakoviću i Zuberu Kasnecoviću dežurni ljekar je dao upute za dalje liječenje u barskoj bolnici.

“Radi se o hroničnim bolesnicima i oni ne bi smjeli da štrajkuju glađu”, rekli su Vijestima u Hitnoj pomoći.

Radnici Solane “Bajo Sekulić”, njih 46, štrajkuju glađu od četvrtka u nekadašnjem radničkom restoranu u znak protesta što, kako tvrde, uprava minira pregovore o zakupu.

Otkad su počeli pregovori sindikata i menadžmenta o zakupu fabrike prije 20-ak dana, Solani su za sada nepoznati počinioci oštetili nekoliko pumpnih postrojenja i vrijedni kabl samohodnog transportera.

Predsjednik sindikata, Marko Miranović optužio je upravu da stoji iza tih sabotaža.

“Što više miniraju pregovore, mi smo jedinstveniji” kazao je Miranović.

Radnici protestuju od 21. januara, a sindikat je jedini dostavio ponudu na tender za zakup fabrike koji podrazumijeva i organizovanje berbe. U pregovorima o zakupu sporna je cijena za četiri hiljade tona neprerađene soli, koja je uskladištena u hangaru.

Sindikat nudi 15 eura po toni dok uprava traži duplo više. Solana od početka februara nema struju zbog duga od 21 hiljadu eura.

Radnici su formirali komisiju koja procjenjuje visinu štete od sabotaža koje istražuje policija. Miranović je nedavno podnio i krivične prijave protiv stečajnog upravnika, Ognjena Jovovića i glavnog menadžera, Zdravka Potpare zbog sumnje da zloupotrebljavaju službeni položaj tako što ne poštuju zakone i ne čuvaju imovinu.

Berba soli je neizvjesna. I da odmah krene proizvodni proces, kako je kazao Miranović, ne bi se moglo prikupiti više od sedam hiljada tona slanih kristala. Solana je u stečaju, a kontroliše je Eurofond.

Portal Analitika