Abiznis

OZON: Crna Gora najviše ulaže u istraživanja nafte i gasa

1605ozonok
E
kološki pokret Ozon pozvao je Vladu i Ministarstvo ekonomije da ne potcjenjuju javnost tvdnjama da Crna Gora ne ulaže ništa u istraživanja nafte i gasa u jadranskom podmorju jer je to, kako su saopštili, potpuno neutemeljeno i netačno.

OZON: Crna Gora najviše ulaže u istraživanja nafte i gasa
Portal AnalitikaIzvor

Prema riječima direktora Ozona Aleksandra Perovića, činjenice govore da Crna Gora, zapravo, ulaže najviše.

“Jer ono što je predmet istraživanja, zajedno sa morskim ekosistemom čija će harmonija nesporno biti poremećena i tokom bušenja a i mnogo duže, u ekonomskom smislu vrijedi neuporedivo više od investicija potencijalnih koncesionara”, kazao je Perović.

U Ozonu, kako je naveo, vjeruju da bi Crna Gora svojim održivim razvojem, zasnovanim prije svega na pravilnom korišćenju prirodnih resursa, trebalo da bude lider u regionu u borbi protiv globalnih klimatskih promjena, što podrazumijeva značajno smanjenje upotrebe fosilnih goriva.

“Pošto ponude zainteresovanih za istraživanja rezervi nafte i gasa u jadranskom podmorju još nijesu otvorene, pozivamo Vladu da, prije nego što donese odluku, obavijesti javnost o ekonomskoj vrijednosti morskog ekosistema područja u kom su planirana bušenja ili neki drugi radovi, i da to učini kroz stratešku procjenu uticaja na životnu sredinu, koja je za ovakve projekte obavezna”, kazao je Perović.

U Ozonu smatraju da je potrebno obavijestiti javnost i o tome da li je predviđeno da državne institucije, prije svih Institut za biologiju mora i Agencija za zaštitu životne sredine, prate radove, što bi trebalobiti obavezno, i da li će to biti finansirano iz budžeta države.

(MINA)

Portal Analitika