Abiznis

Rezultati OTP Grupe za prvi kvartal prevazišli očekivanja analitičara

1605otp
R
ezultati OTP Grupe za prvi kvartal su iznad očekivanja analitičara. Osim ukrajinske i ruske banke, sve strane podružnice su ostvarile dobit.

Rezultati OTP Grupe za prvi kvartal prevazišli očekivanja analitičara
Portal AnalitikaIzvor

U prvom kvartalu 2014. godine OTP Grupa je ostvarila 35,3 milijardi forinti usklađenu dobit što je na godišnjem nivou manje za 13 procenata, ali je znatno više od neto rezultata ostvarenih u poslednjem kvartalu 2013 godine. Ključni pokretač značajnog poboljšanja na kvartalnom nivou jesu niži troškovi rizika, ali i operativni prihod koji je porastao za 2 posto.

Računovodstvena dobit za prvi kvartal iznosila je 5,9 milijardi forinti u odnosu na 1,4 milijardi forinti u prethodnom kvartalu i 11,2 milijardi forinti u referentnom periodu. Poseban bankarski porez kao jedini predmet usklađivanja zabilježen je u prvom kvartalu u ukupnom godišnjem iznosu od 29,4 milijardi forinti (poslije oporezivanja).

Osnovna djelatnost OTP Mađarska ostvarila je dobit nakon oporezivanja od 33,9 milijardi forinti u prvom. kvartalu 2014. godine (što je za 24 posto više u odnosu na prethodni kvartal i 55 posto u odnosu na prethodnu godinu).

U prvom. kvartalu, doprinos stranih podružnica dobiti pao je na godišnjem nivou, što je rezultat gubitaka ostvarenih u Rusiji i Ukrajini, međutim podružnice u srednjoj i istočnoj Evropi su ukupno imale odličan kvartalni učinak.

Ruska podružnica je zabilježila 4,7 milijardi forinti gubitka u prvom kvartalu. Nije čudno da je u trenutnoj političkoj napetosti trend poboljšanja učinka u ukrajinskoj podružnici prekinut i ona je zabilježila gubitak u prvom kvartalu od 7,5 milijardi forinti.

Konstantna visoka dobit od 11,3 milijardi forinti u bugarskoj podružnici je 25 procenata veća u odnosu na prethodnu godinu (147 procenata veća u odnosu na prethodni kvartal). Osim toga, sve manje banke su zabilježile pozitivan prihod.

Bilo je izuzetno što su rumunska i srpska podružnica imale pozitivno poslovanje ostvarivši 1 milijardu forinti odnosno 136 miliona forinti; drugopomenuta podružnica ostvaruje gubitak od prvog kvartala 2009, dok je u rumunskoj podružnici ovo bila najveća neto dobit od 2. kvartala 2011.

Iznos od 0,3 milijarde forinti neto dobiti ostvarila je hrvatska podružnica što predstavlja  povećanje od 50 posto na kvartalnom nivou.

Slovačka podružnica je ostvarila 388 miliona forinti neto u prvom kvartalu, više nego dvostruko u odnosu na dobit iz zadnjeg kvartala.

Crnogorska podružnica je ostvarila oko 600 miliona forinti dobiti nakon oporezivanja ostvarujući značajan napredak na kvartalnom i godišnjem nivou.

Devizno usklađen konsolidovani kreditni portfolio je smanjen za 2 posto na godišnjoj i kvartalnoj osnovi. U prvom kvartalu samo bi se potrošački krediti mogli povećati (1 posto): u ovom segmentu ukrajinska, slovačka, rumunska, srpska i crnogorska podružnica su imale snažan rast. Devizno usklađeni depoziti su se povećali 2 posto na godišnjoj osnovi, ali smanjili za 1 posto na kvartalnoj osnovi. Pozitivno je što su u prvom kvartalu i mađarska i bugarska banka uspjele da povećaju svoju depozitnu bazu, dok su ukrajinska i ruska podružnice pretrpjele značajan odliv ( -8 posto i -10 posto) . "Koeficijent neto kredita (depoziti + retail obveznice)" bio je 87,6 procenata što predstavlja smanjenje od 5,5 posto na godišnjoj osnovi. Pozicija likvidnosti Grupe je ostala stabilna, a iznos bruto tekućih rezervi u OTP Mađarska bio je ekvivalentan iznosu od oko 6 milijardi eura do kraja marta.

Devizno usklađeno povećanje kredita sa DPD90 + optički je dosta povećano u prvom kvartalu (sa 19,8 procenata na 21,2 procenta), međutim Uprava je već najavila  da će jedna velika izloženost projektnog finansiranja iskriviti sliku. Bez te pojedinačne stavke, kvartalno devizno usklađeno povećanje kredita DPD90 + bi iznosilo 44 milijarde forinti (za 25 milijardi forinti manje), nešto manje od prosječnih kvartalnih tokova u 2013.( 47,5 milijardi forinti).

Dok se pogoršanje portfolija deviznih hipotekarnih kredita u Mađarskoj umanjilo i bugarski i ukrajinski portfolio u osnovi ostao stabilan, pogoršanje kvaliteta potrošačkih kredita u Rusiji se ubrzalo. Konsolidovani troškovi rizika su iznosili 68,9 milijardi forinti u prvom kvartalu što predstavlja značajan pad u odnosu na isti kvartal prošle godine. Pokriće za DPD90 + se smanjilo sa 84,4 posto na 83,9 posto .

Do kraja marta 2014, koeficijent konsolidovanog zajedničkog kapitala 1. klase iznosio je 16,4 procenata podržavajući kvartalno poboljšanje od 0,4 p.p. Samostalni koeficijent zajedničkog kapitala 1. klase OTP banke iznosio je 20,9 posto, u prvom kvartalu 2014 .

OTP Grupa je vlasnik Crnogorske komercijalne banke (CKB).

Portal Analitika