Društvo

Izvještaj MSS: Štampani mediji drastično kršili Kodeks

DSC_4412
M
edijski savjet za samoregulaciju konstatovao je u najnovijem izvještaju, koji tretira period od 15.februara do 30.aprila tekuće godine, da su štampani mediji drastično kršili Kodeksa novinara, dok su se online mediji ponašali uravnoteženije.

Izvještaj MSS: Štampani mediji drastično kršili Kodeks
Portal AnalitikaIzvor

- Period koji pokriva ovaj izvještaj obilježilo je puno veće kršenje Kodeksa novinara o čemu svjedoči i obimnost ovog izvještaja. Dok su se online mediji ponašali uravnoteženije i više pažnje poklanjali administriranju komentara u štampanim medijima je zabilježeno drastično povećenje zloupotrebe etičkih i profesionalnih standard, kazao je na predstavljanju Izvještaja Medijskog savjeta za samoregulaciju novinar Ranko Vujović.

Prema njegovim riječima, pravilo da se čuje i druga strana jedno je od najvećih boljki štampanih medija, te da se ovo pravilo ne poštuje, prije svega, u tekstovima kroz jednostran pristup novinara.

- Oni vrlo često i ne pokušavaju da kontaktiraju drugu stranu kojom se bave i uzmu izjavu, ili pak komentar. Na ovaj način se vrlo često krši i prezumcija nevinosti i ostali standardi iz Kodeksa novinara. Kada optužena strana pokuša da objavi demanti susreće se sa velikim problemima. Demanti se vrlo često ne objavi uopšte, a kada se i objavi vrlo često to bude na taj način da se potpuno minimalizuje njegovo mjesto u novini, dodao je Vujović.

DSC_4399
Vujović
je istakao da jednostrano informisanje ugrožava kredibilititet novinarstva u Crnoj Gori i svodi ga na politički servis pojedinih političkih partija.

- O koristi koju građani imaju od širenja dezinformacija na ovakav način ne treba ni govoriti. Medijski savjet za samoregulaciju je u poslednje vrijeme dobio čak 15 žalbi od čega je 13 rješeno i predstavljeno u ovom izvještaju, dodao je Vujović.

Medijski savjet za samoregulaciju je konstatovao da je prethodni period najviše obilježilo izvještavanje dnevne novine Dan.

- Ova novina se od 15. februara nalazi u permanentnoj izbornoj kampanji u kojoj ne bira sredstva da diskredituje određene ličnosti i grupe, ne prezajući od potpune zloupotrebe svih etičkih i profesionalnih standarda u novinarstvu. Naslovna strana ove novine u prethodna dva i po mjeseca više je ličila na optuženičku tablu nego uvodnu stranu jednog dnevnika, navodi se u izvještaju MSS-a.

Članica MSS-a Gordana Borović istakla je da je tokom monitoringa napravljeno 45 prekršaja, te da to nije precizna brojka, ali da se MSS fokusirao na noseće tekstove u dnevnoj štampi.

DSC_4423
- Situacija se naročito pogoršala uoči i nakon izbora u Beranama, kao i poslije zakazivanja lokalnih izbora u Glavnom gradu, istakla je Borović.

Osvrćujući se na incident na beogradskom aerodromu, kada je poslanika i predsjednika Pokreta za promjene (PzP) Nebojšu Medojevića ošamario biznismen Veselin Pejović, Borović je navela primjer kolumne Mihaila Terzića objavljene na portalu CDM, gdje je uočeno neprimjereno javno pravdanje nasilja.

- Mediji ne smiju da objavljuju materijal koji je namijenjen širenju neprijateljstva ili mržnje prema osobama zbog njihove rase, etničkog porijekla, nacionalnosti, pola, fizičkih nedostataka, vjere ili političke pripadnosti. Isto važi i ako postoji velika vjerovatnoća da će objavljivanje nekog materijala izazvati prethodno navedeno neprijateljstvo i mržnju, konstatovala je Borović.

Komentarišući tekstove u dnevnoj novini “Dan” o navodnoj kupovini glasova, MSS ističe da za prikupljanje informacija u bilo kom obliku, novinar koristi profesionalno časne i pravno dozvoljene metode.

Kada su u pitanju portali Medijski savjet za samoregulaciju uočio je nekoliko tekstova objavljenih na portalima Vijesti i CDM za koje je ocijenio da su u suprotnosti sa Kodeksom.

DSC_4415
- Takođe, portal Vijesti objavio je u tom periodu i veći broj komentara čitalaca čiji je sadrzaj bio neprimjeren javnom govoru, a koje administrator, odnosno, uredništvo, nijesu brisali - isključivali, a koji su sadržali najvulgarnije vrijeđanje, psovanje, širili nacionalnu ili vjersku netrpeljivost i mržnju, kazao je član MSS-a Miodrag Bubreško.

On je dodao da se komentari često pretvaraju u svoju suprotnost, te da ne doprinose širenju tolerancije i javnoj debati i dijalogu o aktuelnim društvenim temama.

- Novinari posebno moraju voditi računa da ničim ne doprinesu širenju etničke mržnje kada izvještavaju o događajima i pojavama koji u sebi sadrže elemente etničke mržnje. Obaveza je novinara da poštuje druge države i nacije, istakao je Bubreško.

Medijski savjet za samoregulaciju u ovom Izvještaju konstatuje da su uredništva Portala Analitika i CDM i u ovom periodu ažurno vodili računa o sadržaju i administriranju komentara čitalaca.

- MSS preporučuje da uredništva, odnosno, administratori portala, ažurnije isključuju ili sa više pažnje objavljuju komentare pod tekstovima uvredljive za bilo koju manjinu – nacionalnu ili vjersku, nečiju seksualnu orijentaciju, zaključio je Bubreško.

A.S.

foto: Ivana BOŽOVIĆ

DSC_4382
Portal Analitika