Društvo

MIDT: Svjetski dan telekomunikacija i informacionog društva

1605midt
S
vjetski dan telekomunikacija i informacionog društva 17. maj, obilježava se povodom ustanovljenja Međunarodne unije za telekomunikacije, a cilj obilježavanja ovog datuma u svijetu jeste da se afirmišu informaciono-komunikacione tehnologije, odnosno značaj koji imaju za razvoj savremenog društva. I Crna Gora se pridružuje obilježavanju ovog datuma, a nosilac je Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije (MIDT), navodi se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

MIDT: Svjetski dan telekomunikacija i informacionog društva
Portal AnalitikaIzvor

 

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana telekomunikacija i informacionog društva ( WTISD )  je ''Širokopojasni pristup internetu za održivi razvoj“. Svrha Svjetskog dana telekomunikacija i informacionog društva je da pomogne podizanju svijesti o mogućnostima korišćenja interneta i drugih informacionih i komunikacionih tehnologija da bi se premostio digitalni jaz .

„Obilježavanjem  Svjetskog dana telekomunikacija i informacionog društva nastoji da se postigne univerzalni pristup širokopojasnom internetu i identifikuju ključne praznine u broadband istraživanju i razvoju, infrastrukturi, razvoju aplikacija i usluga“, stoji u saopštenju resornog ministarstva.

Kako navode iz MIDT-a Crna Gora je odavno prepoznala značaj informaciono-komunikacionih tehnologija za sopstveni progres i ovoj oblasti posvetila je veliku pažnju, izdižući je na nivo prioriteta u svojim razvojnim planovima.

„U tom smislu, u prethodnim godinama realizovan je veliki broj projekata, sa ciljem da se naša zemlja u što većoj mjeri uključi u tokove koji u ovoj oblasti važe u savremenom svijetu. Pažnja je bila usmjerena u više pravaca, a najvažniji su razvoj informaciono-komunikacione infrastrukture, elektronskih servisa, kao i promocija informaciono-komunikacionih tehnologija, odnosno značaja koji imaju za razvoj zemlje u cjelini. U ovom kontekstu, može se zaključiti da je Crna Gora dostigla zavidan stepen razvoja informatike i telekomunikacija i da je po mnogim rješenjima koja se svakodnevno primjenjuju, lider u regionu“, stoji u saoptenju.

 

Portal Analitika