Region

Poplave u BiH, orkan u Hrvatskoj, pripravnost u Sloveniji

1605nevrijeme
V
lada Federacije Bosne i Hercegovine (BiH) proglasila je stanje prirodne nesreće zbog jakih kišna koje su izazvale izlivanje rijeka i potoka i plavljenje velikog broja objekata i poljoprivrednog i drugog zemljišta.

Poplave u BiH, orkan u Hrvatskoj, pripravnost u Sloveniji
Portal AnalitikaIzvor

Vlada je odluku donijela na vanrednoj, telefonskoj sednici, na predlog Federalnog štaba civilne zaštite.

Agencije prenose da je najkritičnija situacija u središnjoj Bosni, pogotovo u Kantonu Sarajevo, iako Miljacka stagnira ali vodostaj reke Bosne raste zbog čega je u nekim gradovima, kao što je Doboj, proglašena vanredna odbrana od poplava, prenose agencije.

Dok se BiH bori sa poplavama Hrvatska se sučava sa orkanskim vjetrom a Slovenija je u iščekivanju jakih naleta vjetra. Zbog vjetra koji u doseže i 150 kilometra na sat u Hrvatskoj je zabranjen saobraćaj na sjevernim dionicima Jadranske magistrale.

Slovenačka agencija za životnu sredinu izdala je upozorenje zbog očekivanog orkanskog vjetra, posebno u sjevernom dijelu zemlje gdje se tokom noći očekuju i udari od 100 kilometara na sat.

Očekuje se da će nevrijeme s jakim vetrom potrajati i danas. Stanovništvo u krajevima u kojima se očekuje najjače nevrijeme, pozvano je na oprez zbog mogućeg lomljenja drveća i rušenja krovova, javlja Hina.

Izvor: MINA; foto: seebiz.net

Portal Analitika