Društvo

Napadi na medije u Crnoj Gori idu pred UN

1605laru
M
ediji i novinari koji istražuju pitanja u vezi sa organizovanim kriminalom i kritikuju rad vlade, meta su verbalnih i fizičkih napada, ocijenio je specijalni izvjestilac UN za slobodu govora Frenk la Ru u izvještaju o stanju u Crnoj Gori, pišu Vijesti.

Napadi na medije u Crnoj Gori idu pred UN
Portal AnalitikaIzvor

La Ru, koji je u junu prošle godine posjetio Crnu Goru, zato je zatražio da se osigura njihova zaštita od nasilja, bez odlaganja identifikuju odgovorni i budu privedeni pravdi.

U Izvještaju, koji će u junu biti predstavljen Savjetu za ljudska prava UN, La Ru je upozorio da politički lideri stalno ističu da su “pojedine medijske grupe nelojalne državi”.

On je posebno zabrinut zbog izjava pojedinih predstavnika crnogorske vlasti i političkih lidera na račun novinara koji ih kritikuju.

La Ru je predložio crnogorskoj vlasti da vrijednuje rad istraživačkih medija i da se u izjavama suzdrži od napade na njih.

“Vlasti pokušavaju da povežu većinu napada sa običnim kriminalim akcijama protiv medija koji otkrivaju organizovani kriminal”, upozorio je La Ru.

U Izvještaju se navodi da je od maja 2004. do januara 2014, navodi bilo 30 napada na novinare, uključujući i prijetnje, uništavanje imovine, fizičko nasilje, podmetanje eksploziva, pa čak i ubistvo.

Ističe se da najviše zabrinjava činjenica da ubistvo glavnog urednika lista Dan Duška Jovanovića nije riješeno.

"Činjenica da ni poslije deset godina nijesu utvrđene okolnosti Jovanovićevog ubistva, kao ni oni koji su to naredili, za većinu novinara i predstavnika civilnog sektora predstavlja poziv za nove napade na medije”, navodi se u Izvještaju.

La Ru je detaljno opisao seriju napada na zaposlene i imovinu Vijesti podsjećajući da su novinari Vijesti često bili meta direktnih napada.

Izvor: Vijesti; foto: globalissues.org

Portal Analitika