Društvo

Okrivljeni u slučaju Zavala ponovo traže izuzeće sutkinje

1605zavala
S
utkinja Valentina Pavličić odbila je predloge okrivljenih u slučaju „Zavala“ i njihovih branilaca da se izvrše dodatna vještačenja, kao i ona koja se tiču poslovanja Zavala investa, zbog čega su desetorica optuženih za zloupotrebu službenog položaja na štetu budvanske opštine ponovo tražili njeno izuzeće, piše Dan.

Okrivljeni u slučaju Zavala ponovo traže izuzeće sutkinje
Portal AnalitikaIzvor

Okrivljeni Miodrag Minić jedini se nije saglasio sa takvim predlogom. Suđenje je odloženo na neodređeno dok se predsjednik Višeg suda Boris Savić ne izjasni o predlogu okrivljenih.

Odbrana je prethodno zatražila da sud naloži da se izvještači poslovanje firme Zavala invest, odnosno revizija bilansa, te da se vještak finansijsko-ekonomske struke izjasni koje sve metode postoje kada se vrši obračun indirektnih troškova. Odbrana je predložila i da se angažuje komisija vještaka ili relevantna organizacija koja bi izvršila analizu troškova nastalih zbog radova na izgradnji fabrike Osmoza. Sutkinja Pavličić je odbila takve predloge poslije četrdesetominutnog vijećanja.

„Za razliku od odbrane i okrivljenih, za sud nalaz vještaka ne predstavlja okosnicu ovog postupka“, kazala je Pavličić.

Kada je ona predložila da stranke pređu na davanje završnih riječi,okrivljeni Rajko Kuljača, u svoje i ime ostalih optuženih, saopštio je da sumnja u nepristrasnost sudije, piše Dan.

„Shodno mom mišljenju i dogovoru sa ostalim okrivljenima, a s obzirom na to da smo se nadali da ćete makar u jednom dijelu prihvatiti naše predloge, tražimo Vaše izuzeće. Očekivao sam da prihvatite makar vještačenje bilansa Zavala investa, koja, kao što znamo, danas duguje 150 miliona eura“, kazao je Kuljača.

Predlogu Kuljače pridružio se i okrivljeni Dragan Marović. On je u svojoj elaboraciji naveo da je sutkinja Pavličić pristrasna, da je neravnopravno tretiran u postupku, te da mu je prekršila pravo na pravično suđenje i pravo na dokaze.

„Sutkinja je u prvoj presudi navela da je prihvatila nalaz vještaka sa puno povjerenja, jer nije bilo dokaza koji su dokazali suprotno. Kako da bude dokaza kada ih je sutkinja prethodno odbila, iako smo i tada ponudili tri stručne analize koje su prepoznale krupne greške vještaka. Sada smo ponudili novi dokaz koji dokazuje naše tvrdnje da je vještačenje nestručno urađeno, a sutkinja ga odbija“, naveo je Marović.

Izvor: Dan; foto: cdm.me

Portal Analitika