Podgorica

Pronađeno groblje žitelja iz Mirkove varoši?

1605mirkovavaros
I
zgradnja ulice kod Gradskog stadiona je prekinuta, nakon što su bageri otkopali grobnice sa ljudskim skeletima, pišu Vijesti.

Pronađeno groblje žitelja iz Mirkove varoši?
Portal AnalitikaIzvor

Arheolozi, antropolozi i konzervatori istraživali su juče otkriveno groblje. Pronađeno je desetak grobova, a arheolozi očekuju da će pronaći još toliko.

Arheološkinja Lenka Saveljić-Bulatović, koja ispred „Muzeja i galerija Podgorica“ rukovodi radovima, kazala je Vijestima da će iskopavanje trajati do 16. juna, do kada planiraju da utvrde i porijeklo i starost ljudskih kostiju.

1605saveljic„Trenutno su na terenu arheolozi, antropolozi i konzervatori, dok se analize osteološke materije (kostiju) vrše u ambulanti Instituta za biologiju. Sumnjamo da je ovo ogranak groblja žitelja iz Mirkove varoši s kraja 19. vijeka, koje je prije 11 godina pronađeno ispod stadiona Budućnosti, prilikom izgradnje zapadne tribine“, kazala je Saveljić-Bulatović.

Ona je dodala da se „osteološka materija“ tretira kao arheološka i da će nakon konzervacije biti izložena u prostorijama „Muzeja i galerija“.

Kako pišu Vijesti u većini grobnica se nalazilo po više tijela, a jedan arheolog je istraživao grobnicu sa četiri lobanje.

On je objasnio da su na pojedinim moštima nađena bronzana dugmad, što može upućivati na pomisao da se radi o vojnim oficirima.

Saveljić-Bulatović je rekla da je Agencija za izgradnju i razvoj Podgorice „pristojno“ prijavila da je pronašla groblje na lokaciji između Bulevara Ivana Crnojevića i Gradskog stadiona.

Izvor: Vijesti; foto: fhs.upr.si

Portal Analitika