Društvo

Nakon 18 godina skrivanja: Uhapšen i ekstradiran Predrag Jovović

haps
S
lužbenici NCB Interpol Podgorica su danas, 15. maja 2014. godine, realizovali ekstradiciju iz Grčke u Crnu Goru državljanina Crne Gore, Predraga Jovovića (48) iz Nikšića.

Nakon 18 godina skrivanja: Uhapšen i ekstradiran Predrag Jovović
Portal AnalitikaIzvor

Jovović se potražuje po osnovu naredbe Osnovnog suda u Nikšiću, radi izvršenja presude Višeg suda u Podgorici kojom je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od trinaest godina zbog počinjenog krivičnog djela ubistvo.

Ekstradicija je realizovana uz podršku Posebne jedinice policije, a Jovović je, nakon preuzimanja, sproveden u Zavod za izvršenje krivičnih sankcija.

Podsjećamo da su službenici Policije Grčke, postupajući po međunarodnoj potjernici NCB Interpol Podgorica, 25. juna 2013. godine lišili slobode Jovovića, koji je bio u bjekstvu od momenta izvršenja krivičnog djela. On je lišen slobode na aerodromu u Atini, neposredno nakon intenzivne razmjene saznanja posredstvom Interpola. Prethodno je policijskim službenicima na pomenutom aerodromu prilikom policijske kontrole prezentovao falsifikovane rumunske identifikacione isprave.

Jovović se, prema policijskim saznanjima, skrivao u više zemalja dok se nalazio u bjekstvu i od tada su preduzimane opsežne i intenzivne aktivnosti radi njegovog pronalaska.

Međunarodna potraga je 2010. godine unaprijeđena projektom Generalnog Sekretarijata Interpola „Infra red 2010“, čiji je cilj unaprjeđenje aktivnosti traganja za bjeguncima kojima se na teret stavlja izvršenje najtežih krivičnih djela i koji su duži period u bjekstvu.

Na inicijativu NCB Podgorica, u međunarodnu potragu za Jovovićem su bili uključeni nadležni organi zemalja u regionu, kao i veliki broj zemalja članica Interpola sa drugih kontinenata. Posebno intenzivna i iscrpna saradnja je, u tom smislu, realizovana sa nadležnim službama Grčke, Kipra, Srbije, kao i timova za podršku pri Generalnom Sekretarijatu Interpola.

Sve navedene aktivnosti rezultirale su njegovim lišenjem slobode u Grčkoj nakon više od 18 godina skrivanja.

 

 

Portal Analitika