Društvo

Ocjene sa nacionalnog testiranja biće upisane u svjedočanstvo

jacimovic
“Danas i sjutra obavlja se nacionalno testiranje za 7.300 učenika trećeg i 8.000 učenika šestog razreda u 161 osnovnoj školi u Crnoj Gori. Đaci trećeg razreda polažu ispit iz matematike i maternjeg jezika – crnogorsko-srpsko-bosansko-hrvatskoga, a đaci šestog dodatno polažu i ispit iz prvog stranog jezika”, kazao je za Portal Analitika direktor Ispitnog centra Željko Jaćimović.

Ocjene sa nacionalnog testiranja biće upisane u svjedočanstvo
Portal AnalitikaIzvor

On se danas nalazi u Beranama, gdje je pošao u obilazak škola i kontrolu procesa testiranja.

Direktor dodaje da je praksa da se testiranje obavlja u učionicama u koje đaci redovno idu u školu, kako bi bili u “prirodnom okruženju”, tako da je bilo i poteškoća da se testovi dostave do svih udaljenih seoskih škola, s obzirom da je u mnogim sjevernim krajevima pao snijeg.

Cilj testiranja koje se obavlja od 2008. godine je mjerenje postignuća učenika u dva ciklusa osnovnog obrazovanja, nakon trećeg i šestog razreda. Jaćimović kaže da se primjećuju razlike u nivou znanja od godine do godine, te od škole do škole, ali da se ti rezultati zvanično ne objavljuju.

“Mogu vam samo reći, što se Podgorice tiče, da moje dijete ide u OŠ “Sutjeska”. To vam je dovoljno”, dodaje sagovornik Portala Analitika.

djaci
Novina u odnosu na prethodne godine je to što će ocjene sa ovog testa biti upisane u svjedočanstva đaka ali neće uticati na opšti uspjeh učenika.

“Indirektno, to jesu ocjene i za nastavnike, odnosno treba da pokažu da li je profesor u radu sa đacima dostigao standard predviđen za određeni ciklus”, kaže direktor Ispitnog centra.

Inače, na  sajtu ICCG su postavljeni primjeri testova, tako da đaci i njihovi roditeji mogu da se upoznaju po kojem su sistemu koncipirani. Testove sastavlja i distribuira ICCG i biće pregledani u školi, od strane posebnih timova formiranih u školama.

djaci1
Osam hiljada učenika devetog razreda osnovne škole, njih 8.000 u Crnoj Gori, polagaće eksterni polumaturski ispit 26, 27. i 28. maja. Prisustvo na ovom ispitu je obavezno, a ocjene iz predmeta koji se polažu na maloj maturi ne utiču na opšti uspjeh đaka.

Jaćimović objašnjava da je polaganje ispita obavezno, iako ocjene neće biti presudne za upis u srednju školu, ali mogu uticati u oni školama gdje se prijavljuje veći broj đaka sa istim uspjehom.

Na popravni ispit, koji će biti organizovan polovinom juna, mogu izaći samo oni polumaturanti koji nijesu izašli u majskom roku, prije konkursa za upis u srednje škole.

Ti se testovi pregledaju u Ispitnom centru.

 

Portal Analitika