Društvo

Savez radio- amatera: 110 godina od prvog bežičnog signala sa Volujice

1505radioamateri
U
susret Danu telekomunikacija 17. maja Radio Klub Podgorica ( 4O6BLM )  organizovace manifestaciju kakao bi se gradjani Podgorice upoznali sa aktivnostima ove organizacije. Predvidjeno je da simbolično 17. maja u 17 sati Princ Nikola Petrović održi jednu radio vezu sa inostranim radio amaterom koji se bude našao toga dana radioamaterskim frekvencijama .

Savez radio- amatera: 110 godina od prvog bežičnog signala sa Volujice
Portal AnalitikaIzvor


Ove godine, u kojoj se inače navršava i 110 godina od početka bežičnih telekomunikacija na Balkanu, kada je 4. avgusta 1904. godine sa Volujice kod Bara emitovan prvi radio-telegrafski signal, Savez radio-amatera Crne Gore je pripremio čitav niz manifestacija kojima će obilježiti jubilej.



Prvi dio programa je „Dan otvorenih vrata"„ 17. maja, kada će i građani, uz pomoć licenciranih radio-operatora, moći da preko radio talasa komuniciraju sa ljudima širom svijeta i da se upoznaju sa najnovijim telekomunikacionim tehnikama koje i naši radio-amateri koriste .



Radio-amaterizam je poznat i kao kraljevski hobi. Pasionirani radio amateri su bili Jordanski kralj Husein, Švedski kralj Gustav i Kralj Maroka Hasan II, a to su i španski Kralj Huan Carlos, tajlandski kralj Bhumiphol Adulayadej, vladar Monaka Princ Albert,  Sultan Omana  Kabos Bin Said Al-Said,  saudijski princ Talal Bin Abdel Aziz Al Saud.



Slijedeći ovu tradiciju, crnogorskim radio-amaterima se pridružio i princ Nikola Petrović koji će 17 maja sa kratko-talasne radio stanice Radio kluba „Podgorica„ održati kratkotalasne veze  i promovisati prvi crnogorski royal pozivni znak .



Toga dana biće predstavljena i nova moderna kratkotalasna radio oprema, prva  poslije 35. godina, odnosno od 1979. godine kada su radio-amateri, nakon izuzetno velikog doprinosa koji su dali kada su organizovali radio mrežu u prvim satima i danima nakon zemljotresa na primorju dobili opremu.



Zainteresovani će moći da se upoznaju i sa drugim modernim telekomunikacionim tehnologijama , prije svega sa digitalnim D-STAR  i ALE tehnologijama koje se koriste za telekomunikacije u slučaju prirodnih ili humanitarnih katastrofa  i koje se već standardizuju na globalnom nivou.



Savez radio amatera Crne Gore je jedna od najstarijih  društvenih organizacija u Crnoj Gori . Prvi radio tehničari i entuzijasti u Crnoj Gori su oni koji su prije 110 godina počeli da rade sa prve radio telegrafske stanice na Balkanu sa Volujice kod Bara . Godine 1948. formiraju se, u skladu sa tadašnjim zakonima, i prvi radio klubovi kao radio-amaterske organizacije, a 1951. godine formira se na nivou republike Savez radio amatera Crne Gore, koji je preko Saveza radio amatera Jugoslavije postao dio IARU (( Internationale amateur radio Union ).

 

foto: radioamateri.me

Portal Analitika