Abiznis

Gvozdenović sa predstavnicima EK: Definisan dalji pravac za otvaranje poglavlja 27

branoiEK1405
N
a sastanku ministra održivog razvoja i turizma, Branimira Gvozdenovića, sa predstavnicima Evropske komisije, koju je predvodio šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Mitja Drobnič, sumirani su zaključci sastanaka održanih tokom boravka u Crnoj Gori, te definisan dalji pravac aktivnosti u clju ostvarivanja progresa u poglavlju 27 - Životna sredina i klimatske promjene.

Gvozdenović sa predstavnicima EK: Definisan dalji pravac za otvaranje poglavlja 27
Portal AnalitikaIzvor

Na sastanku ministra održivog razvoja i turizma, Branimira Gvozdenovića, sa predstavnicima Evropske komisije, koju je predvodio šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Mitja Drobnič, sumirani su zaključci sastanaka održanih tokom boravka u Crnoj Gori, te definisan dalji pravac aktivnosti u clju ostvarivanja progresa u poglavlju 27 - Životna sredina i klimatske promjen.

To se prije svega, kako se navodi u saopštenju, odnosi na uspostavljanje realnog strateškog planiranja i jasnog definisanja prioriteta, kao i  identifikovanja značajnih finansijskih sredstava potrebnih za realizaciju obaveza koje stoje pred Crnom Gorom.

Gvozdenović je predstavnicima Evropske komisije ukazao na punu posvećenost i opredjeljenost Crne Gore u ispunjavnju uslove, čime će se ostvariti napredak kako u pregovaračkom procesu, tako i u unaprijeđenju sveukupnog ekonomskog razvoja Crne Gore.

“Na sastanku je bilo  riječi o izradi važnih strateških projekata, IPA projekat “Jačanje sistema zaštite životne sredine” koji, između ostalog, podrazumijeva izradu Nacionalne strategije aproksimacije, čija realizacija bi trebalo da počne do kraja 2014. godine, te IPA “Nacionalna strategija za klimatske promjene do 2030”, čiji se početak očekuje sredinom 2014. godine”, navodi se u saopštenju MORT-a.

Predstavnici Evropske komisije i Delegacije Evropske unije istakli su punu podršku Crnoj Gori u realizaciji zadataka vezanih za otvaranje pregovora za Poglavlje 27.

Tokom boravka, u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, održani su sastanci predstavnika Evropske komisije i Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori sa predstavnicima crnogorskih institucija koje su nadležne za pitanja iz oblasti životne sredine.

Početno mjerilo za otvaranje pregovora Crnoj Gori je dodijeljeno u Izvještaju sa skrininga za Poglavlje 27 - Životna sredina i klimatske promjene.

“Ministarstvo održivog razvoja i turizma zaduženo je za koordinaciju pregovaračkog procesa u Poglavlju 27 - Životna sredina i klimatske promjene. Proces skrininga za Poglavlje 27 završen je u martu 2013. godine, a na osnovu njega je, u decembru 2013. godine, Evropska komisija pripremila, a Savjet Evropske unije usvojio Izvještaj o skriningu. U Izvještaju o skriningu, u dijelu koji se tiče preporuka za nastavak pregovaračkog procesa Crne Gore i Evropske unije, Crnoj Gori je dodijeljeno mjerilo koje treba da bude ispunjeno da bi Poglavlje 27 bilo otvoreno za pregovore“, navode iz resornog ministarstva.

Na održanim sastancima članovi Radne grupe za Poglavlje 27 - Životna sredina i klimatske promjene, predstavili su planove za ispunjavanje početnog mjerila za četiri najzahtjevnije podoblasti u okviru Poglavlja 27: zaštita prirode, kvalitet voda, upravljanje otpadom i klimatske promjene.

“Crnogorsku delegaciju koju je činilo 50 predstavnika iz ukupno 17 institucija (7 ministarstava i 10 organa uprave) predvodile su državna sekretarka za životnu sredinu, Daliborka Pejović i šefica Radne grupe 27 - Životna sredine i klimatske promjene, Ivana Vojinović. Evropsku komisiju su predstavljali Edita Dranseikaite - generalni direktorat za životnu sredinu, Cecilia Jorgensen - generalni direktorat za proširenje, Dimitrios Zevgolis -generalni direktorat za klimu”, zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika