Abiznis

Uvoz hrane se smanjuje, a izvoz povećava

1405ivanovicok
U
voz poljoprivrednih proizvoda u prvom ovogodišnjem kvartalu manji je za 3,8 odsto ili 3,2 miliona eura u odnosu na isti period prošle godine, dok je izvoz poljoprivrednih proizvoda povećan  4,5 odsto, za 417,8 hiljada eura, saopšteno je Portalu Analitika iz Ministarstva poljoprivrede. Ovim se smanjuje učešće poljoprivrednih proizvoda u ukupnom uvozu na 23,8 odsto, dok se blago povećava učešće poljoprivrednih proizvoda u ukupnom izvozu i sada iznosi 15,9 procenata.

Uvoz hrane se smanjuje, a izvoz povećava
Portal AnalitikaIzvor

“Agrarna politika koju sprovodi Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja daje rezultate. Ne samo da smo zaveli više reda u isplati subvenicija, nego i rezultati investiranja u poljoprivredi postaju sve vidljivi. U odnosu na prvi kvartal 2012. godine, uvozimo šest miliona eura manje poljoprivrednih proizvoda, dok smo izvoz u prvom kvartalu povećali za tri miliona. To potvrđuje da idemo u dobrom pravcu, ali i da ima još mnogo toga što treba da postignemo. Vjerujem da možemo u potpunosti da preokreno situaciju i da vremenom, korak po korak, od zemlje koja je zavisna od uvoza hrane, postanemo izvoznik” kazao je ministar poljoprivrede Petar Ivanović.

U poređenju sa prethodnim godinama uočljiv je pad u uvozu živih životinja, svježeg mesa, voća, svježe ribe i proizvoda od duvana. Istovremeno, bilježi se rast vrijednosti uvoza gaziranih bezalkoholnih pića, povrća i tzv. raznih proizvoda za ishranu, gdje spadaju razni sosovi, sladoledi, koncentrati za upotrebu u domaćinstvima i dr.

Kada je u pitanju izvoz, uočljivo je da raste izvoz vina i prerađevina od mesa. U posljednje dvije godine došlo je do značajnog povećanja izvoza proizvoda duvanske industrije, dok se u prva tri mjeseca ove godine bilježi i rast izvoza povrća, masnoća i ulja od biljnog porijekla u odnosu na isti uporedni period prošle godine.

Glavni partneri, kako u uvozu tako i u izvozu, i dalje su zemlje CEFTA-a  i EU.

 

Portal Analitika