Finansije

Rađenović potpisao saglasnost za projekat na Kraljičinoj plaži

lazarradjenovic
P
redsjednik Opštine Budva Lazar Rađenović potpisao je danas saglasnost na Predlog ugovora o kupoprodaji nepokretnosti sa investicionim ulaganjem "Kraljičina plaža - Dubovica", čime najznačajniji projekat u budvanskoj opštini ulazi u završnu fazu realizacije, saopšteno je Portalu Analitika iz Službe za informisanje Opštine Budva,

Rađenović potpisao saglasnost za projekat na Kraljičinoj plaži
Portal AnalitikaIzvor

Podsjećaju da su radnje koje su prethodile donošenju predloga ugovora trajale skoro dvije godine, te da su obuhvatale Odluku o prenosu prava svojine na nepokretnosti putem međunarodnog javnog tendera, usvojenu 11. jula 2012. godine i Odluku o pokretanju postupka prodaje zemljišta, koju je Skupština opštine Bar donijela 16. jula iste godine.

-Formirana je tenderska komisija za prodaju i valorizaciju lokaliteta "Kraljičina plaža" koju čine predstavnici Opštine Budva, Opštine Bar i predstavnici Vlade Crne Gore. Javni poziv za učešće na tenderu je objavljen 26. oktobra 2012. godine, a ponudu je dostavila samo kompanija "Queens Beach Development Company" d.o.o. iz Abu Dabija. Na osnovu ponude, koja je ocijenjena kao formalno ispravna, započeti su pregovori sa zainteresovanom kompanijom 8. aprila 2013. godine, a pregovarački postupak koji su vodili predstavnici Tenderske komisije rezultirao je parafiranjem Ugovora o kupoprodaji nepokretnosti sa investicionim ulaganjem, 10.03.2014. godine- navedeno je u saopštenju.

Današnjim potpisivanjem saglasnosti na Predlog ugovora (koji je prethodno potpisan i od strane predsjednika Opštine Bar), Predsjednik Opštine Budva preporučuje Vladi da ugovor usvoji.

-Važno je istaći da se radi o urbanizovanom prostoru, čija namjena je definisana prostornim i urbanističkim planovima u svrhu turizma, da je predvidjena prodajna cijena od 50 eura po kvadratnom metru usvojena na skupštinskom zasijedanju budvanskog parlamenta, te da ona u potpunosti odgovara aktuelnim tržišnim zakonitostima i procjenama koje su više puta vršene tokom 2012. godine- ističe se u saopštenju.

Rađenović je nakon parafiranja saglasnosti izjavio je da se radi o izuzetno važnoj investiciji koja će opštinski budžet uvećati za 11,7 miliona, ali da će benefiti ovog posla biti daleko veći i značajniji.

"Prije svega, radi se o investiciji renomirane kompanije koja će minimalno iznositi 180 miliona eura, gradeći luksuzni turistički kompleks male gustine i niske gradnje, potpuno u skladu sa ambijentom naše obale. Inače, o ozbiljnosti konzoricijuma, čiji je kompanija član, možda najbolje govori podatak o ulaganju od preko milijardu i po eura u vrijedne turističke projekte širom svijeta, samo od 2006. do 2011. godine. U pismu o namjerama investitor je predložio da eskluzivnim kompleksom rukovodi Jumeirah Group koji upravlja nizom luksuznih hotela, uključujući i Burdž Al Arab u Dubaiju. Istina je da investitor pregovara o dugoročnom zakupu zone morskog dobra za period od 90 godina, o čemu će se izjasniti poslanici republičkog parlamenta, ali je takođe istina da usvajanje ovog ugovora nema nikakve štetne posljedice po opštinu Budva u vidu bilo kakve materijalne nadoknade. Štaviše, opština Budva je Ugovorom o kupoprodaji potpuno zaštićena u svim fazama postupka, a grad će dobiti renomirani hotelski kompleks sa pet zvjezdica, koji će otvoriti nova radna mjesta u novim ekskluzivnim kapacitetima, koji nam nedostaju i po kojima je Budva poslednjih godina prepoznata u regionu i Evropi. Izgradnjom neophodne komunalne infrastrukture valorizovaće se dodatno ostali zemljišni kompleksi u vlasništvu opštine Budva. Na kraju, želim da istaknem da će efekti realizacije ovog ugovora biti značajni, ne samo za opštine Bar i Budvu, već i državu Crnu Goru, što pokazuju i izvještaji o ekonomskoj isplativosti, te stoga smatram da Saglasnost koju danas dajem govori o ozbiljnom pristupu jednom značajnom projektu, iza kojeg ne treba da stoje bilo kakva politička prepucavanja, već isključivo interes gradjana Crne Gore i naših turista" - stoji u saopštenju Rađenovića.

 

Portal Analitika