Abiznis

OECD: Eurozona na putu oporavka

135oe
R
ast vodećih privreda u usponu usporava, a eurozona je na putu oporavka, uprkos znacima usporavanja u Njemačkoj, saopštila je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

OECD: Eurozona na putu oporavka
Portal AnalitikaIzvor

Kompozitni indeks vodećih ekonomskih indikatora (CLI) pokazao je da su uslovi rasta ispod trenda u Brazilu, Kini i Indiji, dok su u Rusiji u padu, zbog krize u Ukrajini, prenosi Tanjug.

U eurozoni, CLI ukazuje na jačanje privrednog rasta u Italiji i stabilan rast u dvije najveće ekonomije, Njemačkoj i Francuskoj.

Podaci iz Njemačke, sa druge strane, pokazuju da je povjerenje investitora u toj zemlji u maju palo na najniži nivo u posljednjih godinu i po, usljed zabrinutosti da će oporavak privrede izgubiti zamah.

Indeks povjerenja investitora, koji izračunava njemački ekonomski institut ZEW, pao je u maju 10,1 poena na 33,1 poen, dok su analitičari očekivali daleko blaži pad na 41 poen.

Francuska centralna banka prognozira da će druga po veličini privreda eurozone izbjeći recesiju, ali i zabilježiti slab privredni rast od 0,2 odsto u drugom ovogodišnjem kvartalu.

U zemljama OECD, a posebno u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Kanadi i Japanu, privredni rast je stabilan, dok u Velikoj Britaniji pokazuje znake ubrzanja.

(MINA-BUSINESS)

Portal Analitika