Kultura

Šesti festival „Odakle zovem“ od 6. do 11. juna u Podgorici i na Cetinju

1305karver1
K
ratka priča „Idealni čitalac“ mladog crnogorskog autora Vaska Raičevića, našla se među dvadeset najboljih na ovogodišnjem konkursu Vranac – najbolja kratka priča, a tri ravnopravna pobjednika biće poznata 9. juna, tokom 6. Međunarodnog književnog festivala Odakle zovem.

Šesti festival „Odakle zovem“ od 6. do 11. juna u Podgorici i na Cetinju
Portal AnalitikaIzvor

Kako su organizatori ovog konkursa i festivala saopštili Portalu Analitika, na peti poziv autorima iz regiona, pristiglo je 276 priča, od čega su propisane uslove ispunjavale 257 priča. Tročlani Žiri koji su činili Božo Koprivica, Enver Kazaz i Teofil Pančić, odabrali su 20 najboljih, koje će se naći u elektronskoj knjizi na zvaničnom sajtu festivala „Odakle zovem“. www.odaklezovem.com

Uz Raičevića, koji je drugu godinu zaredom jedini iz Crne Gore zavrijedio mjesto među najboljima, izabrane su još priče „Dečko koji obećava“ Bojane Babić (Srbija), „Drugi kontinent“ Branka Dedića (Hrvatska), „Dnevnik posljednje godine“ Elvira Bajraktarevića (Bosna i Hercegovina), „Kroz prozor Štefice Cvek“ Jasne Dimitrijević (Srbija), „Franka“ Korane Serdarević (Hrvatska), „Buka, bijes i ona“ Lejle Kalamujić (Bosna i Hercegovina), „Gospodin A.“ Martine Vidaić (Hrvatska), „U ormaru“ Mime Juračak (Hrvatska), „Čistači lišća“ (autor nepoznat), „Prestali su puštati plin“ Natalije Miletić (Hrvatska), „Polako smo se davili u crnoj temperi“ Nikole Petrovića (Srbija), „Razdor, samo razdor“ Radoslava - Raše Kominca (Srbija), „Puno šećera“ Ružice Aščić (Hrvatska), „Marke s greškom“ Sebastijana Antonija Kukavice (Hrvatska), „Gutanje“ Stanislave Nikolić - Aras (Hrvatska), „Najgora stvar na svijetu“ Vlatke Danček (Hrvatska), „Pozdrav iz Dalmacije“ Želimira Periša (Hrvatska), „Gnadenschuss“ Dragića Cvjetinovića (Srbija) i „Mak, zelena faza“ Mirka Jovanovića (Srbija).

Pokrovitelj konkursa i nagrada i ove godine je kompanija „13. jul – Plantaže“, proizvođač vrhunskih crnogorskih vina.

1305vranac2014Šesto izdanje festival kratke priče Odakle zovem biće održano na lokacijama u Podgorici i na Cetinju od 6. do 11. juna ove godine.

- Na ovom međunarodnom multimedijalnom festivalu biće predstavljeni najbolji savremeni književnici iz svijeta i regiona i savremeno književno stvaralaštvo, kroz filmske i pozorišne poetike i audio forme. Cilj festivala je da podrži razvijanje kritičke svijesti o književnim i umjetničkim djelima, da predstavi autore i njihovo stvaralaštvo u neposrednom kontaktu sa publikom, da popularizuje književnost i da promoviše crnogorsku književnu produkciju u regionu i svijetu – podsjećaju njegovi organizatori, Knjižara Karver, odnosno firma „Sibila“.

Oni dodaju da realizaciju manifestacije i ove godine podržava Ministarstvo kulture Crne Gore i brojni partneri, pokrovitelji i sponzori, među kojima su „13 jul – Plantaže“, Međunarodna fondacija Traduki i Fondacija Ćano Korivica.

U najavi programa festivala Odakle zovem, Podgorica 2014 navodi se kako će prvi događaj 6. juna biti posvećen djelu Mihaila Lalića, čime će se pridružiti obilježavanju 100 godina od rođenja ovog izuzetno značajnog crnogorskog literarnog stvaraoca, o kome će govoriti Božo Koprivica, Vladimir Vojinović i Enver Kazaz. Uslijediće dio posvećen pozorištu na kome će gosti biti slovenački reditelj, pisac i esejista Dušan Jovanović, dramaturg i pisac Božo Koprivica i beogradski kritičar Ivan Medenica. Festival će zajedno otvoriti njegova direktora Varja Đukić i slovenačka glumica Milena Zupančič.

Drugog dana festivala u Ministarstvu kulture na Cetinju biće priređena dvočasovna projekcija dokumentarnog filma „Raw Material“ i razgovor sa njenim autorom, Hristosom Karakepelisom. U okviru popodnevnog programa u Karveru biće prikazan snimak predstave „Zid, jezero“ Dušana Jovanovića. Uslijediće gostovanje turske spisateljice Elene Huzuri, grčkog romanopisca Aleksisa Stamatisa i nagrađivane srpske prevoditeljice Gage Rosić. Josip Osti, Enver Kazaz i Bogumil Đuzel govoriće o poeziji, a stihove će, pored njih, još čitati: Ljilja Dirjan, Dušan Jovanović, Elena Huzuri, Aleksis Stamatis, Mladen Lompar i Jovanka Uljarević. Veče će zatvoriti predstavljanje knjige „Samo bogovi mogu obećati“ Boža Koprivice.

„Antika Europa – politički teatar“ centralna je tema 8. juna, o kome će svoje stavove iznositi Ljubomir Đurković, Dušan Jovanović, Božo Koprivica, Ivan Medenica i Gaga Rosić. Za večernji termin predviđeno je gostovanje „The Books of Knjige“.

Naravno, 9. jun će biti u znaku proglašenja tri najbolja djela sa konkursa „Vranac – najbolja kratka priča“ čija se svečanost tradicionalno održava u Vinskom podrumu „Šipčanik“. Ognjen Spahić, Ilija Đurović i Kruno Lokotar govoriće na prvom večernjem panelu, a zatim će njihovo mjesto zauzeti Ognjen Sviličić, Seid Serdarević, Teofil Pančić i Vuk Perović. Kraj programa pripada projekciji Sviličićevog filma „Oprosti za kung fu“.

Pretposljednjeg dana festivala Odakle zovem još jednom ćemo se podsjetiti na Lalićev opus, i to kroz film „Lelejska gora“ Zdravka Velimirovića. Uslijediće razgovor o ovom i ostalim ekranizacijama opusa čuvenog pisca, o kojima će govoriti Andro Martinović, Gojko Kastratović i Branko Baletić, a zatim će biti prikazan i Kastratovićev film „Pusta zemlja“. A noć uoči zatvaranja festivala i dva dana prije početka Mundijala u Brazilu, o „najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu“ Božo Koprivica će razgovarati sa fudbalskom legendom i predsjednikom FSCG, Dejanom Savićevićem.

K.J.

Portal Analitika