Društvo

Kaluđerović: Crna Gora na dobrom putu za NATO

kaludjerovicnebojsa
C
rna Gora je uspješna na putu reformskih procesa kroz koje prolazi za

Kaluđerović: Crna Gora na dobrom putu za NATO
Portal AnalitikaIzvor

dostizanje standarda koji su preduslov za ulazak u Alijansu, saopštio je nacionalni kordinator za NATO, Nebojša Kaluđerović, prenosi agencija Mina.

„Sve što smo u poslednje vrijeme čuli od naših saveznika svjedoči da smo na odličnom putu i jedina smo država danas pred vratima NATO-a. Kakva će biti konačna odluka ne zavisi samo od toga, ali jeste preduslov“, rekao je Kaluđerović nakon radne posjete Nikšiću.

Prema njegovim riječima, na dnevnom redu narednog samita Alijanse biće ozbiljna pitanja koja, možda, prevazilaze proširenje.

„Ali i dalje vjerujemo da u septembru možemo dobiti poziv“, dodao je Kaluđerović.

Odgovarajući na pitanje kako ukrajinska kriza može uticati na članstvo Crne Gore u Aliajnsi, on je kazao da Vlada ima četiri ključna zadatka: vladavinu prava, reforme u bezbjednosnom i vojnom sektoru i podizanje obaviještenosti šta NATO znači za budućnost Crne Gore.

„Tome smo posebno posvećeni, jer u zavisnosti u kojoj mjeri ćemo uraditi domaći zadatak u mnogome zavisi i ocjena naših saveznika da li je Crna Gora spremna za NATO. Nadamo se da ćemo biti spremni, a krajnja odluka je na Sjevernoatlantskoj alijansi“, rekao je Kaluđerović.

On je o članstvu u NATO-u razgovarao sa gradonačelnikom Veselinim Grbovićem, predsjednicima opštinskih odbora političkih partija, srednjoškolcima i predstavnicima NVO Alfa centar.

Portal Analitika